מופקרים לגורלנו
יעקב מרגליות
ההנחיה הזו נחתה על העיר ביתר עילית כרעם ביום בהיר: ביום חמישי האחרון נודע לתושבי העיר על עצירה מוחלטת של החיים הציבוריים בעיר – לרבות התכנסויות בבתי הכנסת, פעילות מוסדות החינוך, שמחות ואירועים – זאת לאחר שמנכ”ל משרד הבריאות, הפרופסור חזי לוי, חתם על צו ההופך את העיר ל”עיר מוגבלת”.
במסגרת הצו הרשמי עליו החליטה ועדת השרים למאבק בהתפשטות הנגיף ואשר קיבלה את אשרור מנכ”ל משרד הבריאות – נאסרות התקהלויות של יותר מ־11 בני אדם בביתר עילית. כמו כן, הצו מודיע על “הגבלת פעילות מוסדות החינוך” למשך שבוע, עד לתאריך י”ז בתמוז. המשמעות המידית: השבתת מערכת החינוך בעיר, פרט לחינוך המיוחד. הודעות מהירות שהוציאו מוסדות החינוך בערבו של יום חמישי, הודיעו על אי קיום הלימודים כבר למחרת, ביום שישי.
ההנחיה, למעשה, היתה פתאומית. איש לא נערך לכך מבעוד מועד, אם כי במשרד הבריאות טוענים כי הסימנים המוקדמים לכך היו ברורים, וכי מהרגע שנתוני התחלואה בעיר עלו והתמקמו בראש הטבלה הארצית, כאשר מנגד לא ניכרת פעילות אפקטיבית לבלימת העלייה – לא היה מנוס מהגבלת ההתכנסות הציבורית בעיר, במאמץ לבלום את העלייה המסוכנת. טענות אלה, כפי שיפורט להלן, נדחות על ידי העירייה.
מאתיים חולים פעילים
ראשית – לנתונים הידועים: עקב עלייה משמעותית בתחלואה בעיר – בשעת ערב של יום חמישי האחרון חתם מנכ”ל משרד הבריאות, הפרופ’ חזי לוי, בהתאם להחלטת ועדת השרים, על צו המגדיר את ביתר כ”אזור מוגבל”. הוועדה אמנם החליטה שלא להטיל סגר על העיר, אולם לכל ברור כי אם לא תהיה האטה בעליית התחלואה – זהו הצעד הבא עליו יכריז משרד הבריאות ככל הנראה.
הרקע להחלטה: לפי נתוני מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה של אמ”ן ומשרד הבריאות – ביום חמישי האחרון היו בעיר 125 חולים פעילים, עליה של 84 בשבוע שעבר (בינתיים, אגב, המספר עלה, ונכון לבוקרו של יום ראשון השבוע – ישנם בעיר 200 חולים פעילים בקירוב, כאשר ההערכות הן שישנם עוד בעלי תסמינים רבים הנמנעים מלגשת לבדיקה ולכן אינם נכללים בנתון הרשמי).
מדובר, לפי משרד הבריאות, בקצב גידול גבוה בצורה משמעותית מהממוצע הארצי, מה שהוביל את ועדת השרים למאבק בקורונה להנחות את מנכ”ל משרד הבריאות לחתום על הגבלת מוסדות החינוך וההתקהלויות בעיר.
חלק ממוסדות החינוך בעיר לא המתינו להחלטה הסופית על הגבלת פעילותם, ועוד לפני הוראת משרד החינוך – הודיעו על סגירת שערי המוסדות. בהנהלת מוסדות חסידות קרלין, למשל, הוחלט בהוראת כ”ק האדמו”ר לנקוט בצעדי מנע ולסגור את כלל בתי הספר, תלמודי התורה, הישיבות והכוללים של החסידות בעירנו, בשל החשש להידבקות התלמידים והלומדים.
בנוסף, מספר בתי ספר וישיבות בעיר נסגרו בימים שקדמו להחלטה הרשמית של משרד הבריאות, לאחר שהתגלו בהם חולי קורונה. בהם, בין היתר, ישיבת באיאן – שם סבלו חלק מהבחורים מתסמינים, וחלקם אף נמצאו חיוביים לנגיף. גם בקהילת המתמידים בביתר נשלחו בחורים רבים לביתם לאחר שסבלו מתסמיני קורונה, וחלקם התגלו כנשאים. כמו כן, מעונות יום רבים וגני ילדים נסגרו, והילדים הלומדים בהם הוכנסו לבידוד לאחר שגננות ומטפלות רבות קיבלו תשובה חיובית בבדיקות הקורונה.
מנגד, ל’שערים’ נודע על מספר תלמודי תורה שנאבקים בהחלטה, ואף לאחר ההכרזה – הפעילו את המוסדות ביום ראשון השבוע, בטענה כי מדובר בהחלטה שנגועה בחוסר ענייניות, וכי לא ייתכן להפסיק שוב את לימוד התורה של תינוקות של בית רבן. כך, למשל, ל’שערים’ נודע כי תלמודי התורה ‘עץ חיים’, ‘אור עולם’ ו’מאה שערים’ המשיכו ביום ראשון את פעילותם כרגיל.
זעקת המוסדות והאולמות
החלטת משרד הבריאות עוררה זעם רב בעיר. בין היתר, בעלי האולמות שהחזיקו בהזמנות לאירועים עד לערב י”ז בתמוז – הקימו קול זעקה על החלטה שרירותית ותמוהה, בייחוד לנוכח העובדה שנותרו בסך הכל ארבעה ימים לקיום אירועים – עד לי”ז בתמוז וכניסתם של ימי ‘בין המצרים’.
“מדוע לא הייתה אפשרות להחיל בעיר את ההגבלה הארצית על קיום אירועים במתכונת של עד 50 איש וכך מצד אחד למנוע השבתה של שמחות שתוכננו מבעוד מועד, של זוגות שתכננו להינשא והתכוננו בהתרגשות ובחשש לקראת יומם הגדול, ומצד שני – למנוע קריסה של עסקים שגם כך נאבקים על הקיום שלהם?”, זעק ר’ יהושע סטאריק, מנכ”ל ‘קייטרינג בנקט’ המתפעל את אולם גולדן סקאי בעיר.
גם הורים השולחים את ילדיהם למעונות או לחינוך לגיל הרך – ועתה נמנע מהם לצאת לעבודה ולהתפרנס – הביעו מורת רוח רבה לנוכח ההחלטה שמחזירה אותם, למעשה, אל ימי הסגר הקשים מנשוא, כאשר בלאו הכי מצב הפרנסה קשה והיכולת להמשיך להתנהל כרגיל מוגבלת גם כך.
מנהלי מוסדות החינוך טענו כי ההחלטה לא מובנת כלל ולא עומדת בפרמטר הגיוני כלשהו. מנהלי מוסדות ששוחחו עם ‘שערים’ טענו כי “אין אף עיר שבה החליטו לבטל מוסדות חינוך וקייטנות, כולל בבני ברק שגם בה התחלואה גבוהה”.
‘אוזלת יד חמורה’
כאמור, בעיריית ביתר עילית קיבלו את ההחלטה בזעם עצום. “לא רק שהממשלה לא עושה דבר כדי לסייע בהתמודדות עם הגל השני של הנגיף, אלא גם מערימה קשיים ומטילה סנקציות על התושבים”, אמרו בלשכת ראש העיר מאיר רובינשטיין.
לדברי ראש העיר, ובניגוד לטענות הנרמזות בתגובת משרד הבריאות – “בעירייה פעלו בשבועות האחרונים כדי לעורר את המודעות לשמירה על ההנחיות, כאשר צוותי העירייה נמצאים בקשר רציף עם מנהלי מוסדות החינוך בעיר, עם משפחות החולים והמבודדים הזקוקים לסיוע ובשאר המישורים הרלוונטיים. אלא שבמקביל הבינו בעירייה כי הממשלה מצידה אינה עושה דבר כדי לסייע לתושבים בעיר, החולים והמבודדים, שזקוקים לסיוע כלכלי”.
בתגובתו להחלטה, רובינשטיין לא חסך במילים כלפי מה שהוא מגדיר כ”אוזלת יד חמורה” מצד הממשלה: “ברור לכל בר דעת שכאשר ישנו חולה בעיר, החובה היא לפנות אותו למלוניות. כאשר חולה נמצא בביתו, פוטנציאל ההדבקה הוא עצום. חולים התחננו אלינו שמעוניינים להתפנות מן העיר למלוניות, אלא שמהר מאד גילינו שבניגוד לגל הראשון – כעת אין עם מי לדבר בצד השני.
“הרשויות לא עושות דבר כדי לסייע בפינוי החולים – שהיא המשימה הראשונה למניעת התפשטות התחלואה. אני רודף במשך שבוע ויותר אחרי משרד הבריאות, קופות החולים ושאר הגורמים שאמורים לסייע, אך ללא הועיל. אין מענה. מעבירים אותנו מגורם אחד לגורם השני, ולמעשה מפקירים אותנו לגורלנו”.
שיחה מתועדת
בתגובה להכרזה על ההגבלות, ובעוד ברחבי העיר מתפשטים סימני שאלה רבים על השתלשלות העניינים שהובילה להחלטה – פרסמה לשכת ראש העיר תיעוד ובו נראים הרגעים שבהם מקבל ראש העיר את ההודעה על הכרזת ההגבלות הצפויה, בשיחת טלפון עם סמנכ”ל משרד הבריאות, הפרופסור איתמר גרוטו, בערבו של יום רביעי. ראש העיר שם את השיחה על ‘ספיקר’ (רמקול), ומהרגע הזה נשמעת ההודעה הרשמית של מנכ”ל המשרד. בתיעוד טוען רובינשטיין בפני גרוטו כי הוא “זועק כבר שבוע לקבל סיוע”, וכי הרשויות לא משתפות פעולה עם בקשות העירייה לסיוע.
רובינשטיין מותח ביקורת חריפה: “לא הועילו מכתבים למשרדי הממשלה הרלוונטיים, בהם התרענו כי מגבלות או סגר כלל לא מועילות, וביקש לסייע בהוצאת פינוי חולים מן העיר”. לדבריו, “מכתב נחרץ נשלח למנכ”ל משרד הבריאות, לאלוף פיקוד העורף, לאלוף פיקוד המרכז ולפרופ’ חן שטיין, הרופאה המחוזית במשרד הבריאות”.
במכתב האחרון כתב ראש עיריית ביתר כי הוא מתנגד לכל הגבלה בעיר, וכי על מנת למנוע התפשטות – הוא מבקש את התערבות הממוענים בהקמת משל”ט פינוי בעיר, בשיתוף עם נציג משרד הבריאות, כדי לסייע בפינוי והוצאת חולים מן העיר. במכתב הנטען, ואשר על תוכנו חזר בשיחה עם מנכ”ל משרד הבריאות, כתב ראש העיר כי “בשל הצפיפות בבתים בעיר – כל יום שעובר מגדיל עוד יותר את הסיכוי להדבקה ולהגברת התחלואה בעיר.
עוד ציין רובינשטיין בשיחתו עם מנכ”ל משרד הבריאות, כי “ביום שלישי האחרון, פיקוד המרכז יצר איתי קשר ראשוני וביקש להיפגש עמי. ביטלתי פגישה אחרת מחוץ לעיר ובאתי בהתראה קצרה – בתוך פחות משעתיים. בפגישה חזרתי על הצורך הדחוף בסיוע, ועל התנגדותי החריפה לכל סוג של הגבלות בעיר.
“המצב הוא קטסטרופה, ולא בגלל התחלואה אלא בגלל אזלת היד של הממשלה”, הטיח רובינשטיין. “הממשלה לא עושה דבר כדי לסייע בפינוי חולים, וכעת אתה מודיע לי על הגבלות שרירותית שעליהם החלטתם בעצמכם ללא שום התייעצות ושיתוף פעולה עם הרשויות”.
‘עוול זועק לשמים’
את התוצאה הסופית – כולם מכירים: העיר נכנסה להגבלות, במה שנראה כצעד מקדים לקראת סגר מלא.
בלשכת ראש העיר רטנו: “במשרד הבריאות לא ראו לנכון להושיט יד ולסייע, כמצופה מהם. משרד הבריאות בחר להתעלם ולהטיל את המגבלות. ביום חמישי בצהרים הגיע צו חתום של מנכ”ל משרד הבריאות, שפירט את המגבלות בעיר. למרות התנגדותו הנחרצת להגבלות, ראש העיר עדכן את התושבים בשיחת טלפון לבתים על ההגבלות שנכפו על העיר, והוסיף כי למרות העוול הזועק לשמיים, אנו צריכים לשמור על ההנחיות – מסכות, מרחק והיגיינה.
“אזלת היד הממשלתית, שכמותה לא ראיתי, מתעצמת עוד יותר כאשר במקום לסייע, משוגרים אל העיר שוטרים ממחוזות אחרים לרדוף אחרי תושבים שהולכים עם מסכות על הסנטר ומטילים עליהם קנסות עצומים. איזו התנהלות זו?! לא די בזה שאתם לא מסייעים לנו בשום תחום – לא בפינוי החולים, לא ברווחה, לא בסיוע כלכלי, לא בחלוקת מזון לחולים ולקשישים – אתם שולחים לעיר תגבורת משטרתית שמעצימים עוד יותר את הקושי על התושבים? זו התנהלות שערורייתית”.
עוד מסרו מלשכת ראש העיר, כי בצהרי יום שישי פנה ראש העיר למפקדי תחנת המשטרה בעיר ודרש מהם שלא לקיים אכיפה בעיר במהלך השבת, נוכח העובדה שהוראות משרד הבריאות לא היו ברורות והם אף לא פורסמו באופן רשמי בשום פורמט. “הצו שיצא מטעם משרד הבריאות נשלח לעירייה ותו לא. לא ברור איך התושבים היו אמורים לדעת על ההגבלות שהוטלו עליהם. מדובר במחדל הסברתי ראשון במעלה של משרד הבריאות. מנהלי מוסדות לא עודכנו על הצו, תושבים לא ידעו כלל שההגבלות נכנסו לתוקף ולכן ביקש ראש העיר את המשטרה שלא לבצע אכיפה בעיר על ההגבלות החדשות”.
ממידע שהגיע ל’שערים’ – אתמול (יום א’) הייתה אמורה להתקיים ישיבת חמ”ל בהשתתפות הגורמים השונים, בהשתתפות נציג פיקוד העורף, קופות החולים ונציגים מטעם אגפי העירייה. במוצאי שבת התקבלה הודעה לפיה משרד הבריאות לא אישר את הגעתו של נציג מטעם המשרד.
ההודעה התקבלה כמובן בזעם בלשכת ראש העיר, שהודיע שאם כך – ניתן לבטל את הישיבה, וכי אין בה טעם. בתגובה הודיעו במשרד הבריאות כי ישלחו נציג. אלא שלדברי אנשיו של ראש העיר – הנציג מטעם משרד הבריאות לא רק שלא טרח להגיע – אלא שאפילו דחו אפשרות להשתתף בישיבה ולתת הנחיות מרחוק, בצורה וירטואלית. מדובר בזלזול בלתי נתפס”, האשימו מקורבים לראש העיר.
גרסת משרד הבריאות
מנגד, במשרד הבריאות דוחים את הטענות שנשמעו על ידי העירייה. גורם במשרד ששוחח עם ‘שערים’, טען כי ההחלטות מתקבלות על בסיס ענייני, בהתחשב במדדים ומגמות של מספר חולים, קצב הכפלה, קצב עליה לאורך שבוע ביחס למדד הארצי, והיכולת לבודד אזור ספציפי.
“הטענה כביכול מדובר בהחלטה שרירותית ולא עניינית – איננה נכונה. יש פרוצדורה ארוכה של בדיקות שמבצעים לפני שמגבילים”, טוען הגורם מטעם משרד הבריאות ששוחח עם ‘שערים’. לדבריו, בימים שקדמו להחלטה עמדו גורמים ממשרד הבריאות בקשר עם העירייה, בניסיון לבדוק כיצד ניתן להימנע מהמשך ההתפשטות, וכי ההחלטה התקבלה רק כאשר לפי כל המדדים המקצועיים – לא הייתה ברירה, וכי זהו המוצא היחיד שימנע מקטסטרופה.
‘שערים’ אף שאל האם משרד הבריאות דואג להגשת סיוע הומניטרי מעבר להכרזה אוטומטית על הגבלות, והגורם השיב: “הסיוע אינו בסמכות משרד הבריאות, אלא בסמכות הרשות המקומית ופיקוד העורף. משרד הבריאות אחראי על בריאות הציבור”.
בתגובה רשמית שהעביר משרד הבריאות ל’שערים’, נאמר: “ההחלטות מתקבלות בקבינט הקורונה ועל-פי החלטות ממשלת ישראל. ההחלטות המתקבלות נעשות על בסיס מקצועי בלבד, ללא אפליה בין מגזרים או ישובים כאלה ואחרים”.
אשר לעזרה המוגשת לחולים ובני משפחותיהם – בעיריית ביתר עילית מספרים על מערך לחלוקת מזון בסיסי ואף צעצועים למשפחות שמבודדות עקב איתורו של הנגיף אצל אחד מבני המשפחה. בנוסף, גורמים אזרחיים רבים מגישים סיוע, כפי שתוכלו לקרוא בידיעה נפרדת המתפרסמת בגיליון זה.
‘ביתר 24 ‘ ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות, בתקווה שלא נדע שום צער ונזק ח”ו, ויתקיים בנו ‘והסירותי מחלה מקרבך’.