עוצר במקום סגר
@יעקב מרגליות
לאחר דרמה ארוכה שכללה מחאה ציבורית מקיר לקיר, שימועים, מכתבי זעם ותסיסה חסרת תקדים שעלתה מהשטח החרדי – מסתמן כי תוכנית קבינט הקורונה להטיל סגר על יישובים חרדיים וערביים, ובכללם ביתר עילית – לא תצא אל הפועל. לפחות לא במתכונת המקורית.
היה זה לאחר שראשי הערים החרדיות התריעו כי הטלת הסגר המתוכנן היא מכה אנושה לרבבות משפחות, ודבר שלא יוביל לפתרון אלא להיפך. חברי הכנסת החרדיים הפעילו לחץ על ראש הממשלה, ואילו מהשטח החרדי – עלתה זעקה אותנטית, וקריאות שלא לשתף פעולה עם ההחלטה הבלתי מידתית והבלתי מועילה להטיל מצור על הערים החרדיות.
הערים שהיו אמורות להיכנס לסגר החל מהיום (יום ב’), ואשר ראשיהן עברו את השימוע בהתאם לנוהל הקורונה לקראת הגשת ההצעה לוועדת השרים, הן הערים החרדיות ביתר עילית, בני ברק, אלעד, עמנואל, שכונות רמת בית שמש א’ וג’, והיישובים הערביים אום אל-פחם, טירה, כפר קאסם, והשכונות במזרח ‘ירושלים: עיסאוויה, א-טור, א-שייח, באב א-זהרה. , שייח ג’ראח ו-ואדי אל ג’וז.
לא ‘כצאן לסגר’
אלא שכאמור, השטח החרדי תסס ובער כפי שלא היה זמן רב, והאיתותים ששוגרו לראש הממשלה היו שתושבי הערים החרדיות לא מתכוונים להשלים עם הסגר הבלתי מועיל.
כך למשל, פרסם תושב העיר איש התקשורת אריה ארליך: “זוהי קריאה לבנימין נתניהו, המכונה ראש הממשלה: אם יוטל סגר מיותר על ערים חרדיות – אתה תפגוש רבבות אזרחים שלא מתכוונים ללכת כצאן לסגר. הם ייצאו לרחובות ולא יתמכו לעולם בך ובמי שיתוף בך. הזעם שלהם עצום. הם מרגישים שעירים לעזאזל. לא תוכל להסתתר תחת כנפיו של הפקיד הזועף רוני גמזו”.
הוא ציין, כי “אין אף גורם מקצועי רציני שמתייחס לסגר נקודתי – בטח במתכונת הישראלית – כצעד מונע תחלואה. מדיניות הסגרים של גמזו היא נטו ענישה נגד ראשי ערים ורשויות סוררות. אין לנו בעיה עם ענישה, אבל במשטר דמוקרטי, לפני שמענישים אזרחים – יש הליך מסודר של משפט, פסק דין, ערעור. לעומת אפס התועלת המעשית בסגרים – שום משמעות בשטח מלבד הצקה לתושבים – הנזק הוא מיידי ומוחשי: רבבות לא יכולים לצאת לעבודה ולהתפרנס, ילדי חינוך מיוחד לא יוצאים ללימודים, עסקים קורסים, נזקים כלכליים ונפשיים חמורים. מידת סדום בכסות של דאגה מקורונה.
“כמה רבבות אנשים לא יוכלו לצאת מעירם לעבודה שלהם? כמה משפחות יאבדו את מטה לחמן? כמה צער, דמעות, כאב, נזק כלכלי ונפשי, כמה עסקים יקרסו – כתוצאה מסגר? לעומת כמה תועלת יכולה לצאת מהצעד הזה שהוא בסך הכל ענישה קולקטיבית? רמז: אפס”.
השימוע והאזהרה
בצהרי אתמול (יום א’) נקרא ראש העיר מאיר רובינשטיין לשימוע אצל האלוף במיל’ רוני נומה, ותקף בחריפות את ההחלטה הצפויה על סגר: “סגר לא מוכיח את עצמו. זו התעללות ברבבות משפחות חרדיות. הסגר רק מגביר את התחלואה ולא מפחית אותה. הציבור החרדי יבוא חשבון עם מי שיחתום על צו הסגר”.
בהמשך, כשעתיים לפני ההחלטה הסופית – ובעוד פרויקטור הקורונה רוני גמזו מגן על יוזמת הסגר בוועדת החוקה של הכנסת – פנו ראשי הערים החרדיות בני ברק, ביתר, אלעד ועמנואל במכתב ובו תקפו את ראש הממשלה בנימין נתניהו על ההחלטות.
“למרבה הצער”, הם כתבו, “לא שלחת אתה או מי מטעמך לשמוע באופן ישיר את מתודות העבודה שלנו, ואת מכלול הצעדים שייעשו ויצליחו בהידברות מתמדת ומכבדת מול ההנהגה הרוחנית של הציבור הזה, ביוזמתיות ובהבנת עומק, במקום זה בחרת להשתמש באנשי קש דוגמת פרויקטורים וכדומה”.
ראשי הערים הטילו את האחריות ישירות על ראש הממשלה: “בעוד אתה האיש שמכריע גורלות. הקול הוא קולך, ההכרעות הן שלך כמי שמוביל, מנחה ומכריע”. לאחר דברי הפתיחה, פנו ראשי הערים להבהיר לנתניהו את השלכות ההחלטות הללו לטווח הארוך ביחסי נתניהו והחרדים: “אנו מודיעים לך בזאת כי הציבור החרדי כל כולו לא ישכח את העוול שנעשה לו. לא נשכח מי האיש שחתם בידו, פעם אחר פעם, על הפיכתנו למפיצי מחלות ואויבי העם, בענישה סלקטיביות של רבבות משפחות, בני המגזר החרדי”.
וראשי הערים המשיכו במכתבם החריף: “ההחלטות שקיבלת, פעם אחר פעם, נעשו בהעדר הגיון ותוחלת בריאותית ומכוונות באופן חד וברור נגד הציבור החרדי. אנו רואים בך את האשם היחידי לצעדי ענישה אלו, להשפלת כבוד המסורת וכבודנו כאזרחים לגיטימיים בארץ הזו. לא נוכל להחריש עוד. הקול – קולך, אך בסופו של יום, תישמע תגובתם הנכאבת של רבבות תושבי הערים החרדיות – בקולם”, סיימו ראשי הערים את מכתבם חסר התקדים.
זמן קצר לאחר שיגור המכתב, פרסמו ב’יהדות התורה’ הודעה בה נכתב כי “הסיעה מזדהה עם מאבק הרשויות החרדיות ועם רבבות התושבים ומוחה נגד הטלת הסגר”, ובשל כך תתכנס מחר באופן חריג לישיבה מחוץ לכנסת – בעיר בני ברק. לישיבה הוזמנו ראשי הרשויות שעליהן אמור קבינט הקורונה להטיל סגר.
ההחלטה על ישיבה במתכונת זו היא חלק מהמאבק של חברי הכנסת נגד החלטת הממשלה על צעדים שלטענתם הם חסרי פרופורציה כלפי חלק מהרשויות החרדיות, ולאות הזדהות עם רבבות התושבים שיסבלו ממגבלות הסגר”. כמו כן, שר הביטחון בני גנץ (‘כחול לבן’) סייר בבני ברק, וכן חבר הכנסת עפר שלח (‘יש עתיד’) באישור מפתיע של רבני העיר. חבר הכנסת נפתלי בנט (‘ימינה’) סייר באלעד, כאורחו של ראש העיר ישראל פרוש.
הנסיגה של נתניהו
במהלך היום הדרמטי נפגשו ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרים אריה דרעי ויעקב ליצמן כדי לדון בחלופות לתוכניתו של פרופ’ רוני גמזו להטלת סגרים. בין האפשרויות שהציעו החרדים: הגבלות התקהלות והגבלות על תנועה בשעות מסוימות.
בפגישה, שבה השתתפו גם ח”כ משה גפני, שר המדע יזהר שי וראש המטה לביטחון לאומי מאיר בן שבת, נאמר לראשי הסיעות החרדיות כי “ייבדקו חלופות לסגר” וכי הם יעודכנו. כמו כן, רוב הדיון עסק במשבר האמון שנוצר בין הציבור החרדי לממשלה.
הנציגים, מצידם, אמרו: “אי אפשר לנקוט שום צעד או מהלך לפני שמחזירים את האמון שאבד. איך נסביר לציבור שלנו למה אפשר לקיים הפגנות המוניות ותפילות בחוץ אסור? איך נסביר את הסגר?”.
לאחר שעות ארוכות של זעם ומחאה, נראה היה כי הזעקה פעלה את פעולתה – ואולי היו אלה האיתותים לפיהם הציבור החרדי לא יסלח לנתניהו, וההתקרבות המפתיעה של גנץ ושל בנט לציבור החרדי.
כך או כך, ראש הממשלה אותת על נכונות לסגת מכוונת הסגר המלא. הדיון בוועדת השרים להגדרת אזורים מוגבלים במסגרת הטיפול בנגיף הקורונה, שבו הייתה אמורה להתקבל החלטה על הערים האדומות שעליהן יוטל סגר – נדחה מהמועד המיועד לכינוסו, ומאוחר יותר הודיע ראש הממשלה כי יביא להצבעה בדיון בוועדת השרים לאזורים מוגבלים ‘חלופה’ לסגרים מלאים.
עוצר לילי
לפי ההצעה, עוצר לילי יוכרז בכ-40 ערים אדומות כל יום מ-19:00 עד 05:00. כמו כן, באותן רשויות – שביתר היא חלק מהן – ייסגרו מוסדות החינוך ועסקים שאינם חיוניים ייסגרו גם הם מ-19:00.
כוונת הנסיגה של נתניהו עוררה כצפוי זעם במשרד הבריאות. בכיר במשרד הבריאות אמר: “אם הערב הזה יסתיים ללא החלטה מסוימת, אין טעם שפרופ’ גמזו ימשיך בתפקידו ואין שום ערך לתוכנית שלו. מה המשמעות של התוכנית הזו אם האור האדום לא נדלק אף פעם?”.
נכון לשעת סגירת הגיליון (יום א’ בערב) ההחלטה שצפויה להתקבל בוועדת השרים תהיה על עוצר לילי במקום סגר מלא, כאשר משבע בערב עד חמש לפני בוקר ייסגרו החנויות ויוחל עוצר לילי ומוסדות החינוך לא יפעלו כלל.