יעקב מרגליות
מאבקם של תושבי ביתר עילית תחת הכותרת ‘עיר ללא קליטה’ – צובר תאוצה ארצית גדולה ומטלטל את המערכת הפוליטית. בשבוע שעבר קיבל המאבק ביטוי נרחב על פני כפולת עמודים בעיתון הגדול במדינה. בסיקור הנרחב צוטטו תושבי העיר המספרים על תלאות חוסר הקליטה, על פיקוח הנפש הגלום בכך, וכן שיתפו במקרה שאירע לפני כשבועיים, כאשר ילדה בת שנתיים הלכה לאיבוד בשכונת ‘בית בפארק’ ובשל חוסר הקליטה התקשו המתנדבים בחיפושיהם.
בעקבות החשיפה הגבוהה למאבק, אותו מוביל איש התקשורת תושב העיר ר’ אריה ארליך, הצטרפו אל המאבק שורה של חברי כנסת ואישי ציבור. בשבוע שעבר הוצפה לשכתו של שר התקשורת, יועז הנדל, במכתבים מחברי כנסת, וכן בשאילתה שהוגשה בכנסת. חברי כנסת יוזמים דיון מיוחד בוועדת הכלכלה, ונראה כי המאבק – שאין מוצדק ממנו – לא ידעך עד להשגת התוצאה המיוחלת, בדמות קליטה סלולרית ראויה בכל רחבי העיר.
ביום חמישי בערב חלה התפתחות חשובה במאבק, כאשר מחדל ‘עיר ללא קליטה’ הגיע לידיעתו של מבקר המדינה, מר מתניהו אנגלמן. המבקר, המשמש גם כנציב תלונות הציבור, שמע על הבעיה בקשב רב במהלך אירוע לבכירים חרדיים. את הבעיה הביא בפניו ארליך, כאשר בנאום קצר שנשא בפני המבקר ותועד באמצעי התקשורת, אמר: “אדוני המבקר, אני תושב עיר ואם בישראל בשם ביתר עילית. כאשר מארגני האירוע הזה ביקשו לתפוס אותי כדי להזמין אותי לאירוע – זה לקח להם בערך שלושה ימים. למה? כי אנחנו עיר עם 63 אלף תושבים, 3 גבעות – ובקושי יש קליטה סלולרית.
“בעיר שלנו”, הוסיף ארליך, “יש אזורים שלמים שבכלל לא מכוסים בקליטה. זה מגיע לכדי פיקוח נפש. ברוב חלקי העיר הקליטה היא משובשת ומקוטעת. למיטב ידיעתי הוגשו בעבר תלונות למשרד המבקר. השרים לא מטפלים, וגם השר הנוכחי, שאנחנו שולחים לו תלונות ומנסים לפנות אליו בעניין הזה – לא מתייחס ברצינות. פונים אליי מארגוני החירום וההצלה ומספרים שלפעמים הם מקבלים קריאה ולא יודעים איך להגיע לכתובת, לא יודעים אם צריך תגבור, לא יודעים מה המצב בכתובת. זה לא לוקסוס – ויש פשוט התעלמות. מספרים לנו כל מיני סיפורים. ואני שואל: האם משרד המבקר יכול להתערב על מנת לפתור את הבעיה הזו?”
בתגובה לדברים, הגיב מבקר המדינה בעניין רב, כשהוא מבקש לקבל פרטים נוספים על הבעיה. “זו בדיוק המטרה – לשמוע סוגיות שהם בראש מעייניו של הציבור. לא צריך לחכות לדוח שלי, אפשר להגיש תלונה בנושא ואטפל במלוא הרצינות”.
ואכן, ל’שערים’ נודע, כי זמן קצר לאחר המפגש יצרו קשר ממשרד המבקר וביקשו להגיש תלונה רשמית, על מנת שיתאפשר לטפל בעניין במהירות”.
דיון סוער בכנסת
סערה גדולה התחוללה בכנסת ביום רביעי שעבר, כאשר במוקד הדיון עמדה שאילתה שהגיש ח”כ בועז בן צור (ש”ס) בעקבות תלונותיהם של תושבי ביתר עילית על חוסר קליטה. החשיפה הגבוהה למאבק הביאה את ח”כ בן צור להגיש שאילתה דחופה לשר התקשורת, במסלול המחייב את השר להתייצב מעל הדוכן ולענות.
נוסח השאילתה היה: “כבר זמן רב מתלוננים תושבי העיר ביתר עילית על העדר קליטה סלולרית. השבוע שבו ופנו למשרדך על כך. מדובר לא רק בהעדר שירות כמתחייב, אלא על גבול הפיקוח נפש לאור הנסיבות. ברצוני לשאול: האם פנו למשרדך או ללשכתך בנושא? מה ייעשה לבדיקת התלונות ולפתרונן?”
אל השאילתה של ח”כ בן צור הצטרף ח”כ משה גפני (יהדות התורה) שתקף את השר במילים קשות על חוסר דאגתו לתושבי ביתר עילית.
הדיון היה סוער, כאשר במהלכו הטיחו הח”כים בשר התקשורת על הפעילות המועטה בנושא. בתגובה טען השר יועז הנדל כי רק לאחרונה סודר ההליך המאפשר הצבת אנטנות, וכי עד לסוף 2022, הבעיה תיפתר לדבריו. כמובן שהתגובה לא הניחה את דעת הציבור, בטח לא את דעתם של תושבי ביתר עילית, וכן העירייה המטפלת בנושא – המרגישים כי מדובר בעוד ניסיון למרוח את הטיפול במחדל האקוטי.
בהודעה שפרסם ח”כ בן צור, הוא נימק כך את הגשת השאילתה הדחופה: “הגשתי שאילתה בעניין בעיות הקליטה בפריפריה ובייחוד בערים ביתר, בית שמש, הגולן ועוד, דבר המהווה סכנת חיים במקרה חירום וכן פגיעה קשה באיכות חיי התושבים. שר התקשורת הודיע לי כי הדבר בטיפול. הדגשתי בפניו את הצורך המיידי בטיפול ולא בדחיות נוספות כפי שעשו עד כה”.
דוברו של גפני, יעקב מורגנבסר, סיכם את הדיון הסוער בנימה אירונית: “לתושבי ביתר עילית שלום, אם אני מבין נכון, לפי שר התקשורת של מדינת ישראל כעת במליאה – עד סוף שנת 2022 יהיה לכם קליטה בעיר. עד אז יש את הצבי של הדואר, מברקים, פקסים וכדומה”.
סערה בוועדת הכספים
בעקבות הסערה, שיגר ח”כ משה ארבל (ש”ס) מכתב נחרץ לשר התקשורת הנדל, תחת הכותרת: “הנדון: היעדר קליטה סלולארית בביתר עילית”. בגוף המכתב כתב ארבל: “בכתבה שפורסמה ב’ידיעות’ צוינו ערים, יישובים ואזורים רבים בארץ בהם חסרה קליטה סלולארית נאותה, בעיקר ביישובי יהודי ושומרון, ערים בעלות רוב חרדי או ערבי, פיתולי כביש הערבה ועוד”.
ח”כ ארבל הוסיף וציין במכתבו: “העיתונאי אריה ארליך פירט בטור שצורף לכתבה על הקשיים הרבים של תושבי ביתר עלית, עיר בת יותר מ-60 אלף תושבים, בה חסרה קליטה סלולרית טובה. בחלק ניכר מהרחובות בעיר, גם תחת כיפת השמיים לא ניתן לבצע שיחה בטלפון נייד. זו מציאות שקשה במיוחד לילדים והוריהם שמתקשים לשמור על קשר בשעה שהילדים מחוץ לבתיהם.
“קליטה סלולרית”, ציין ארבל, “היא הכרחית היום לקיום אורח חיים תקין ברמת חיים סבירה, היא חיונית לצרכי עבודה ולימודים ושמירה על קשים עסקיים ומשפחתיים. לא ייתכן שמאות אלפי תושבים במדינת ישראל, בהם תושבי ביתר עלית יהיו חסרים שירות כה בסיסי וחיוני. מובן שלהיעדר קליטה סלולרית יכולה להיות משמעות ביטחונית משמעותית הן ביהודה ושומרון והן בכביש הערבה, למשל בזמן פעילות חבלנית או לאחר תאונות דרכים.
“אבקש לדעת כיצד אתה מתכוון לקדם את שיפור הקליטה הסלולארית בביתר עילית וביישובים ואזורים נרחבים רבים ברחבי הארץ החסרים משאב כה בסיסי וחיוני”.
גם ח”כ מיכאל מלכיאלי (ש”ס) הצטרף אל המאבק כשפרסם הודעה בנוסח: “תרשמו – ערים מרכזיות בישראל, ביהודה ושומרון, בנגב ועוד, ללא קליטה סלולרית. יום אחד תקום פה ועדת חקירה”, התריע.
גם בדיון שנערך בוועדת הכספים העלה ח”כ ינון אזולאי (ש”ס) את הבעיה שעימה מתמודדים תושבי ביתר עילית, ובתגובה בחרה נציגת משרד האוצר לתקוף את העירייה תוך הפניית אצבע מאשימה לוועדת התכנון והבניה שלכאורה לא מקדמת הקמת אתרים סלולריים בעיר.
מדוברות עיריית ביתר עילית נמסר בתגובה: “המציאות שונה לחלוטין. מזה כשנתיים פועלת העירייה ללא לאות מול משרד התקשורת כדי שהמשרד יעשה את חובתו וילחץ על חברות הסלולר להקים אתרים נוספים בעיר. לא זו בלבד שהעירייה עושה כל שביכולתה כדי לקדם את העניין, העירייה אף ויתרה על דמי השכירות לאתרים הקיימים, כדי לזרז את הקמת האתרים החדשים. צר לנו כי במשרד האוצר עסוקים בתשובות שאינן נכונות, במקום לדאוג לתקציבים עבור הצורך הבסיסי ביותר של תושבי העיר: קליטה בת קיימא”.
ועדת הכלכלה תתכנס
התפתחות נוספת בסערה הציבורית חלה אתמול (יום א’), כאשר ח”כ אוריאל בוסו, אף הוא מש”ס, פנה ליו”ר ועדת הכלכלה של הכנסת ח”כ מיכאל ביטון בבקשה לקיים דיון דחוף בנושא חיוב חברות הסלולר בערים ללא קליטה סלולארית.
בוסו ציין במכתב: “בשבועות האחרונים חווים תושבי כמה ערים ושכונות בישראל (ביתר עילית, בקא אל גרבייה, מודיעין עילית, ירכא, קרית יערים, שכונת רמת שלמה ועוד) בעיות קליטה קשות בטלפונים הניידים בהם לא ניתן להוציא או לקבל שיחות או להשתמש כלל בשירותים הסלולריים. יחד עם זאת ב-01 לחודש הקרוב יקבלו אותם תושבים באזורים אלו חשבוניות לתשלום מהחברות הסלולאריות עבור ‘שימוש’ (שלא נעשה) בקווים הניידים שברשותם”.
עוד הוסיף בוסו: “אבקש מכבודו לכנס את הוועדה שבראשותו לדיון דחוף בהקדם על מנת לדון בנושא ולהורות לחברות הסלולר לפטור מתשלום צרכנים שלא צרכו את שירותי הסלולר בהיעדר קליטה בכל האזורים בהם אין קליטה סלולארית וזאת עד לפתרון הבעיה ע״י חברות הסלולר במקומות אלו”.
יצויין, כי המאבק זוכה לרוח גבית ולעידוד מצידם של כלל תושבי העיר, שרבים מהם חשים כי הגיעו מים עד נפש. אחד ממתנדבי ההצלה בעיר כתב למובילי המאבק: “בעיית הקליטה פוגעת בהצלת חיים יומיומית שלנו. לא פעם אנחנו חייבים דיווח רפואי מכונן שנמצא בכתובת: אם יש צורך בנוספים, האם התחילה החייאה, הכוונה בכתובת וכו’, ויש אזורים שלימים בהם הקשר מקוטע או ללא קליטה. פיקוח נפש!”
המחדל מדאיג היטב הורים לתלמידים בעיר, כפי שדיווח תושב העיר ישראל רוזנבוים: “אשתי ממתינה עם הילד שלי למטה להסעה והיא מאחרת כבר ב-20 דקות. כשמתקשרים למלווה של ההסעה שמסתובב כעת ברחובות ביתר ללא קליטה – השיחה עוברת לתא קולי. אין אפשרות לתפוס אותו ולהבין מה קורה. סיוט אמיתי!”
מתברר, שהמחדל של עיר ללא קליטה פוגע קשות גם בפרנסה. כך כתב עובד בחברת הסעות בעיר: “יישר כוח עצום על העלאת העניין, אנחנו בתור מוניות בביתר עילית, חצי מהנהגים בלי קליטה, ואנחנו מפספסים עבודה בגלל אי קליטה”.
עוד מתברר, כי המאבק חורג מגבולות ביתר עילית, ומגיע לכלל ערי השדה. כך הגיבה גב’ מאירוביץ’, אם חרדית מאזור המרכז: “תבורך על המאבק! לא רק בגלל שאז נוכל לתקשר עם 3 אחי ואחיותיי. אלא בגלל שאחת הסיבות שאני, לדוגמא, שוקלת לא לעבור לביתר – זה גם בגלל שלא אוכל לעבוד מהבית, כלומר מהעיר. נשמע שטותי בהחלטה גדולה כמו מעבר דירה? אולי… אבל עובדה. זו המציאות”.
הדים עד ניו יורק
אבל התגובה הכי רחוקה ומפתיעה התקבלה מיהודי בשם ר’ יצחק שטייערמאן, תושב בורו פארק שבניו יורק. כך כתב: “שלום ר’ אריה, אני גר בניו יורק ויש לי חברותא טלפונית כל יום עם חבר מביתר. בחודשים האחרונים הלימוד הפך לסיוט. ניתוקים, קטיעות, שיבושים, כמו עולם שלישי. לחברותא שלי אין אינטרנט וזום. תודה על המאבק”.
על עומק המצוקה כותב תושב העיר יצחק פריימן: “אני משמש יו”ר עמותת פרויקט ‘בית בפארק’ צמוד לחוזה מלובלין. זהו פרויקט גדול, של 146 קוטג’ים ודירות גדולות, שהתאכלס לפני מספר חודשים. אין בכל השכונה הזאת כמעט קליטה, אנשים שהיו צריכים עזרה. פשוט לא יכולים להתקשר.
“עדיין יש הרבה פועלים שעובדים בפרויקט. סיפר לי תושב, שבתו בת השנתיים יצאה מהבית לבד ולא מצאו אותה במשך שעתיים, לא היו טלפונים כי אין קליטה. כך שחיפשו וחיפשו, ומישהו מצא אותה, אבל לא היה לו קליטה כדי לנסות לברר של מי הילדה…. המצב הזה לא נורמלי והתושבים עומדים חסרי אונים”.
לדברי פריימן, “נפגשנו עם ראש העיר, עם מנכ”ל העירייה, הם אומרים שעושים ופועלים בעניין, אבל חברות הסלולר לא עושות לכאורה מה שצריך לעשות, כי לא משתלם להן כלכלית…. טענו לכאורה שבציבור החרדי לא משתמשים בכל שירותי החברות הנ”ל כפי שמשתמשים בציבור הכללי ולכן לא משתלם להם. אז איפה משרד התקשורת שאמור לאכוף את זה?”
שר התקשורת מגיב
בתגובה להתלקחות הסערה בכל מקום, ששיגר דוברו של שר התקשורת, מר נתנאל דיין, הוא כתב: “מר ארליך, אנחנו מבינים שפתחת בקמפיין אבל העובדות, איך נאמר, אחרות. א’. יש שלושה אתרים חדשים בביתר עילית שהוקמו מאז שהנדל נכנס לתפקידו. ב’. העירייה בזמנו הערימה קשיים שנבעו מחששות של תושבים מאנטנות והנדל עזר לרכך את אותה ההתנגדות” (הערת המערכת: טענה זו מוכחשת מכל וכל על ידי העירייה).
“דבר שלישי”, טען דובר השר, “יש עוד חמישה אתרים בתהליך בנייה. בכלל, השר הנדל מטפל בקליטה בביתר כבכל עיר אחרת בישראל והיא חלק מתכנית של כיסוי 95% מהמדינה. מאז שהוא נכנס לתפקיד הואצו פריסת תשתיות התקשורת – סיבים אופטיים וכיסוי בכל הארץ. מקווים שהקליטה תסתדר בקרוב ותוכל ללמוד את העובדות כמו שצריך. אם תרצה לקבל סקירה כדי להכיר את החומר אתה מוזמן ללשכה”.
אנחנו הביתרים, איננו אנשי מאבקים. יתרונה וגאוותה של העיר – בהיותה עיר שקטה, תושביה בעלי מזג נוח ושליו, ומבקשים להתנהל על מי מנוחות. אבל מול בעיה כה חמורה וכה חריפה – אי אפשר להחריף. שבענו הבטחות עוד מכיוון שרי התקשורת הקודמים, וביתר שאת מהשר הנוכחי שמיהר להצטלם בעיר ולהוציא הודעות סרק בעניין. ומה אנחנו מבקשים? בסך הכל מבקשים פתרון, שמתבושש מלהגיע עד היום.