תמונת מצב | אחרי ‘ישיבת ההזדהות’ במועצת העיר: הקואליציה מתארגנת מחדש והאופוזיציה מתפצלת
טורפים את הקלפים
בהתאם לחוק, ביום חמישי האחרון נערכה במועצת העיר ‘ישיבת הזדהות’ שבמסגרתה נדרש כל חבר מועצה להודיע עם איזו רשימה הוא מזוהה לקראת הבחירות הקרובות * התוצאות: 5 לאגודת ישראל, 3 לש”ס, 2 ל’דגל התורה’, 1 ל’טוב’, 1 ל’משמש’, 1 ל’יחד ויסברג’, 1 ל’למעננו’, ועוד חבר לרשימת ‘הישר והטוב בדרך התורה’ * וגם: הדרישה בחב”ד להחזיר את המנדט, הפיצול הכואב באופוזיציה, והשמות הנוספים שיתמודדו לראשות העיר ולמועצה * הרשימה המלאה
מאיר יוד
שישים ושלושה ימים לבחירות המקומיות – ונראה שהמערכת בביתר עילית מתחילה להתחמם לאיטה: מתמודדים פוטנציאליים שוקלים את צעדיהם, הרשימות למועצה נרשמות בוועדת הבחירות, ואפילו קיימים מספר תושבים שמהרהרים בקול באפשרות להתמודד לראשות העיר. ‘שערים’, כרגיל, ידווח על ההתרחשויות באופן הנקי והמכובד ביותר, כראוי לשופר שפונה לבתי ישראל החרדים לדבר השם בעיר התורה ביתר עילית.
ההתפתחות האחרונה בסוגיית הבחירות העירוניות התרחשה בשבוע שחלף, כאשר חברי מועצת העיר המכהנים נדרשו על פי החוק להזדהות לאיזו מפלגה בכוונתם להשתייך בבחירות הקרובות. ההזדהות היא דרישה חוקית, שנערכת בכל הערים בישראל.
לפי דרישת משרד הפנים, בהתקרב הבחירות נדרשת הרשות המקומית להתכנס לשם קביעת הסיעות של המועצה היוצאת. בישיבה זו אמור כל חבר מועצה להודיע לאיזו סיעה הוא מזדהה ושייך, ומי בא כוח הסיעה, כאשר המועד האחרון להזדהות הוא 66 ימים לפני הבחירות. בישיבה זו רשאי כל חבר מועצה להזדהות לכל סיעה לפי רצונו, ואין חשיבות לשאלה מטעם איזו סיעה נבחר בבחירות הקודמות. כמו כן, ההזדהות רלוונטית אך ורק לקביעת הסיעות ובאי כוח הסיעות, ולא לאותיות וכינויים. עוד נכתב בחוק, כי “רק מי שהודיעו עליו בישיבת ההזדהות כבא כוח סיעה בישיבת ההזדהות רשאי להגיש רשימת מועמדים מטעם סיעה של המועצה היוצאת”.
רשימת המזדהים המלאה
בהתאם לנדרש, נערכה ביום חמישי האחרון ישיבת הזדהות במועצת העיר ביתר, וחברי המועצה הזדהו כדלהלן: 5 חברים הזדהו כחברים ברשימת ‘אגודת ישראל ביתר’; 3 חברים הזדהו כחברים במפלגת ש”ס; 2 חברים הזדהו במסגרת רשימת ‘דגל התורה’. חבר אחד הזדהה כחבר רשימת ‘טוב’. חבר אחד הציג את עצמו מטעם רשימת ‘משמש’ (כך במקור); חבר אחד הציג עצמו כאיש רשימת ‘יחד – ויסברג’; חבר אחד הזדהה עם רשימת ‘למעננו’. וחבר אחד, אשר ביום חמישי לא הזדהה – הזדהה אתמול (יום א’) עבור מפלגת ‘הישר והטוב – בדרך התורה’.
שמות חברי המועצה (15 במספר) והרשימות אליהן הם משתייכים – הם כדלהלן: ל’אגודת ישראל ביתר’ הזדהו: מאיר רובינשטיין, מענדי שוורץ, בעריש שמעיה, אהרן אבלס ובנימין הרשלר. סך הכל – חמישה חברי מועצה מזדהים עם ‘אגודת ישראל ביתר’.
עבור מפלגת ‘דגל התורה’ הזדהו שני חברי המועצה הליטאים: יצחק רביץ ויוסי שטרית. עבור מפלגת ש”ס הזדהו שלושת חברי המועצה הספרדים: יהודה עוביידי, יצחק דוד כהן ומיכאל נקי.
מלבד שלוש הרשימות הגדולות, הזדהו יתר חברי מועצת העיר היוצאת עבור המפלגות הבאות: ישראל פכטר – עבור מפלגת ‘טוב’. יעקי הרשקופ – עבור מפלגת ‘משמש’. שני האחרונים היו בקדנציה היוצאת בסיעת הקואליציה, יחד עם חברי אגודת ישראל, ‘דגל’ וש”ס, כשפכטר היה ב’דגל’, והרשקופ כנציג חב”ד היוצא – היה במפלגת החסידים, אגודת ישראל.
חברי מועצת העיר מהאופוזיציה הזדהו אף הם עבור המפלגות, כדלהלן: חיים ויסברג – עבור מפלגת ‘יחד – ויסברג’. מנחם זיידה – עבור מפלגת ‘למעננו’, המפלגה אותה הקים בבחירות הקודמות ובה היה חבר בקדנציה הנוכחית. ואורי הולצמן (חבר סיעתו של זיידה במועצה היוצאת) – עבור רשימה חדשה בשם ‘הישר והטוב – בדרך התורה’.
שאלת המנדט החב”די
ל’שערים’ נודע, כי בכל הרשימות נרשמו שינויים ביחס למצב ששרר ערב הבחירות הקודמות.
ראשית – הפרטת המפלגות: בשונה ממה שהיה בבחירות הקודמות, כל רשימה הגיעה להזדהות אך ורק יחד עם חבריה השורשיים, ללא ‘אורחים’ מבחוץ. כך מצא את עצמו ישראל פכטר מתמודד במפלגת הבית שלו, מפלגת ‘טוב’, כשהוא רץ ברשימה עצמאית – בניגוד לערב הבחירות האחרונות שבה נכלל פכטר במסגרת דגל התורה.
שונה הדבר ב’אגודת ישראל ביתר’, מפלגת החסידים: בבחירות הקודמות נמנה יעקי הרשקופ עם חברי אגודת ישראל. הרשקופ מונה לנציג חסידי חב”ד לפני חמש שנים, ובכוחם ובבחירתם של חסידי חב”ד נכנס למפלגה הכלל-חסידית שאז הייתה חברה עם הליטאים והספרדים לרשימה אחת – רשימת ‘גשס’.
עתה, בתחילת תקופת הבחירות, קיימו חסידי חב”ד בעיר בחירות פנימיות לנציגות החסידות במועצת העיר הבאה. בבחירות האלו נבחר משה כהנא ברוב קולות, במקום יעקי הרשקופ. כהנא צפוי אפוא לכהן כנציג חסידות חב”ד – אחת הגדולות בעיר – בקדנציה הבאה.
אם עד כה לא ידעו בסביבתו של כהנא האם חסידות חב”ד תרוץ בנפרד, במפלגה חדשה, עם חברים חדשים או בלי; או שחב”ד תצטרף בחזרה למפלגה הכלל-חסידית בהנהגת ראש העיר רובינשטיין – הרי שעתה נושבות הרוחות לכיוון הצטרפות כהנא למפלגה החסידית, ‘אגודת ישראל ביתר’. מה שאומר, שבוחרי כהנא, אלה שבחרו בקדנציה הקודמת בהרשקופ – שייכים למפלגה החסידית.
לא כן עשה הרשקופ, מי שנבחר בזכות קהילות חב”ד בעיר, שהזדהה בישיבת ההזדהות עם רשימה חדשה, וזאת בהתאם להכרזתו להיפרד מסיעת חב”ד למועצה, ולרוץ בנפרד במפלגה חדשה; מקורבי כהנא טוענים כי מן הצדק והיושר היה שהרשקופ ייצג את המנדט שהעניקו לו חסידי חב”ד שבחרו בו ויזדהה במסגרת ‘אגודת ישראל ביתר’, טענה שנהדפה על ידי הרשקופ ואנשיו.
משמעות מהלך זה הוא כי אם יחליט כהנא בכל זאת לרוץ בנפרד, במפלגה עצמאית – יצטרך לדאוג למימון וערבויות עצמאיות, דבר שלא היה קורה אם הרשקופ היה משאיר את קולם של חב”ד במפלגה החסידית.
ל’שערים’ נודע כי בעקבות כך פנה כהנא לפוסק העיר הגאון הגדול רבי אשר לעמיל כהן, לבית הדין הארצי של רבני חב”ד וכן למזכיר הפריימריס של החסידות בעיר, נח ויספיש, בדרישה כי הרשקופ יחזיר את המנדט ויזדהה כנציג חב”ד, על מנת להשאיר לחסידות את האופציה להתמודד ברשימה עצמאית ולזכות במימון בחירות, כאשר בא כח הסיעה יהיה הנציג הנבחר משה כהנא.
לפניית ‘שערים’, השיב יעקי הרשקופ כדלהלן: “1. למען השלום והאחווה של הקהילה אני מודיע ברבים כי הרב משה כהנא נבחר לייצג את קהילת חב”ד בבחירות תשע”ט, ואני מוותר על מקומי ברשימת גש”ס למען נציג חב”ד שנבחר. 2. היות והסיעה שבה הייתי חבר – גש”ס – התפרקה, אני מאחל לכהנא בהצלחה להתחבר לכל גורם אחר שרץ ולייצג את קהילת חב”ד נאמנה. 3. בנוסף, אני מודיע ברבים כי אני רץ ברשימת עצמאית למען כלל הציבור. 4. כולי תקווה שהשלום והאחווה ימשיכו לשרות בשורת קהילתינו הקדושה ונוכל לשרת נאמנה את כלל הציבור”.
לשאלת ‘שערים’, השם שהציג הרשקופ לרשימתו החדשה (‘משמש’, כזכור), נבע מטעות דפוס, וכי הדבר יתוקן בהמשך.
רסיסים של אופוזיציה
הזירה מסרבת לשקוט גם בגזרת מפלגות האופוזיציה: מפלגת ‘למעננו’ בראשותו של מנחם זיידה, שבה כיהן חבר המועצה אורי הולצמן לצידו של זיידה – התפצלה לשניים, כאשר הולצמן הזדהה במסגרת רשימה חדשה אותה הקים, שתיקרא רשימת ‘הישר והטוב – בדרך התורה’. אם ביום חמישי עדיין לא החליט הולצמן אם לבסוף יישאר יחד עם זיידה בבחירות הקרובות, הרי שאתמול (א’) שיגר את הזדהותו, אותה שיתף בין מקורביו, שבה הוא בעצם מכריז על ריצתו במסגרת הרשימה החדשה באופן רשמי.
מלבד כל אלה, חברי מועצת העיר העכשווית, ישנם עוד שמות חדשים, מהם במסגרת מפלגות חדשות, ומהם כאלה אשר בכוונתם לרוץ לראשות העיר. בין השמות שמוזכרים כמי שעשויים להתמודד באופן עצמאי נמנה חיים רובינפלד, שמקדם עם מקורביו יוזמה שתאגד את החסידויות והקהילות הקטנות. שם נוסף שמוזכר לאחרונה בהקשר לבחירות הקרובות, הוא חיים גוטליב, תושב גבעה ב’ ומראשי כולל לבעלי בתים ‘אחוות תורה’ בעיר, שהודיע למקורביו על כוונה לרוץ לראשות העיר, אך לא להתמודד במסגרת רשימה למועצה. מלבדם נמצא גם יענקי דינין, איש קהילת ‘שלום רב’ המגשש את דרכו למועצה.
ל’שערים’ נודע על שמועות עקשניות שלפיהן חיים רובינפלד מצא לעצמו כבר חבר לרשימתו, מי שיתמודד לצידו במקום השני. המדובר הוא באיש החסד חונה דייטש, אשר שוקל להצטרף לרובינפלד.
מסגרת:
רוצים גם? כך תתמודדו למועצת העיר ולראשות
תרצו גם אתם להגיש מועמדות? למועצת העיר או לראשות העיר? הבאנו לפניכם את הדרך הבטוחה לעשות זאת: עליכם להגיש רשימת מועמדים למנהל הבחירות המכהן ברשות המקומית. ניתן להגיש רשימות ביום רביעי, י”ז בתשרי תשע”ט בין השעות 9:00 ל-11:00 ולמחרת ביום חמישי י”ח בתשרי בין השעות 15:00 ל-21:00. הגשת הרשימות תתאפשר רק במועדים אלה.
לקראת סוף החודש הנוכחי תתפרסם מודעה מטעם מנהל הבחירות על לוחות המודעות ובה ייכתב היכן ניתן להגיש את הרשימות בימים אלה.
במודעה יפורט גם המספר המינימלי של מועמדים שיש לכלול ברשימה, המספר המינימלי של התומכים הנדרש לרשימה, העירבון הנדרש וכן יצוין במודעה היכן ניתן לקבל את החוברות המשמשות להגשת רשימות מועמדים או הצעת מועמד לראש הרשות. יש לעקוב אחרי מודעות מטעם מנהל הבחירות בלוחות המודעות ברשות או בעיתונות המקומית.
אין צורך להירשם כעמותה, ואף לא כמפלגה, לצורך התמודדות בבחירות לרשות מקומית. רישום כעמותה מאפשר לגוף המתמודד בבחירות לנהל את העניינים הכספיים כגוף מאוגד ולא כאנשים פרטיים ובכך יש יתרון ברישום כעמותה, אולם, כאמור אין חובה כזו.
מכל מקום, אם נרשמים כעמותה ובין אם לאו, יש להקפיד כי בחשבון הבנק של העמותה או זה שמיועד לפעילות הרשימה יתנהלו כל ההכנסות וההוצאות הקשורות בבחירות וכי בחשבון זה יתנהלו אך ורק ההכנסות וההוצאות האמורות.
מספר דברים חשובים שצריך לוודא בעת הכנת חוברות ההגשה: יש להקפיד מאד שבדפים בחוברת בהם מופיעים שמות המועמדים: לא יהיו מחיקות או הוספות בשמות המועמדים; לא יהיה שינוי סדר המועמדים; לא ישונה המספר הסידורי שליד שמות המועמדים; לא יהיו תיקונים בשמות המועמדים; לא תהיה החלפה של מועמד פלוני במועמד אחר; החוברת תוגש שלמה בלבד. אין לפרק עמודים בחוברת.
אם חתימות התומכים מפוזרות בין כמה חוברות (במקרה של חוברת ירוקה או צהובה), יש להקפיד שבכל אחת מהחוברות יירשמו שמות המועמדים וכל שאר הפרטים בצורה זהה. חוברת בה יהיו מועמדים שלא באותו סדר או מועמדים שונים – לא ייחשבו חתימות התומכים שבה.
בהצלחה!