שלא תיפסק תורה
@יעקב מרגליות
החרדה בקרב רוב ככל ההורים בביתר עילית לנוכח הבטלה וחוסר האונים כתוצאה מהשבתת מערכת החינוך ללא הגבלת זמן – הולכת וגוברת. עיתון ‘שערים’, שהרים את הכפפה בשבוע שעבר והתריע על הקושי וחוסר התכלית שבהשארת המצב על כנו – מבלי לזלזל כמובן בסכנה הבריאותית ובצורך להיזהר – קיבל הדים רבים והמון תגובות. עשרות קוראים הגיבו, ושיבחו את אלה שבהוראת רבותיהם חידשו את שנת הלימודים במסירות נפש, כאשר כל מלמד ומלמד יודע שהמחיר יכול להיות גבוה במיוחד, ובכל זאת הם מגיעים ללמד את ילדי התשב”ר תורה, מתוך הדחק, ותוך נקיטת אמצעי זהירות נדרשים.
“ביטול תורה של תשב”ר במשך זמן רב כל כך – הוא בלתי נסבל ובתי מתקבל על הדעת”, הורו גדולי ישראל, מכל החוגים. רק לגבי אופן הפתרון המדויק יש גישות שונות. ל’שערים’ נודע כי אתמול (יום א’) הורה גם נשיא מועצת חכמי התורה, מרן הגר”ש כהן, לפתוח את מוסדות החינוך הספרדיים, בלימודים בחצר ובכיתות קטנות. ההוראה מצטרפת להוראתם של מרן שר התורה הגר”ח קניבסקי למוסדות הליטאים לפתוח את שעריהם כרגיל, כאשר מוקדם יותר נתנו רבים מהאדמו”רים מנהיגי החסידות הוראה דומה עבור המוסדות שסרים למרותם.
ההחלטה החרדית גררה קונפליקט מול רשויות המדינה, ובשבוע שעבר פשטו שוטרים על מוסדות רבים בעיר, כאשר מנהלי מוסדות מקבלים קנס גבוה של אלפי שקלים, וחלקם אף נקראים לחקירה.
גיבורי רוח
כעיתון שמבטא את רחשי הציבור בעיר ונאמן להוראותיהם של רבני העיר – אין לנו אלא לחזק את רוחם של מנהלים שלא זזים מדעת תורה ומקיימים את ההוראה שקיבלו מגדולי ישראל. אשריכם, מנהלי המוסדות, אשר משלמים ושילמו כמה וכמה פעמים קנסות של אלפי שקלים בגלל שהקהילו קהילות ללימוד תורה ברבים, וסיכנו את עצמם למען המשך קיום התורה.
מחנכים ששוחחו בימים האחרונים עם ‘שערים’, מספרים כי תקופה זו משפיעה לטובה על נפשם הצעירה של תינוקות של בית רבן, שלומדים כי בעבור לימוד התורה צריך להקריב את הנוחות, ואף להסתכן בקנסות – כמובן כאשר זו הוראתם של גדולי ישראל שללא הוראתם לא זזים. “התקופה הזו תיחרט בליבם של הילדים”, אומרים המחנכים בשיחה עם כתב ‘שערים’. “הם לומדים שבשביל תורה עושים הכול. זה מסר חשוב ביותר, שכמה שנשקיע להעביר אותו בימי שיגרה – לא נצליח, כי אין כמו לימוד מעשי, בשטח. כשילד מגיע בימים אלה לת”ת ורואה את השוטר רושם דור למנהל, ואף על פי כן המנהל לא נרתע אלא מודיע שלמחרת שוב יתקיימו הלימודים, גם אם הדבר יהיה כרוך בקנס נוסף ובענישה מכל סוג – הילד לומד שעבור התורה צריך למסור את הנפש”.
הלקח החינוכי הזה נלמד גם מהתנאים הלא רגילים שבהם נערכים הלימודים בימים אלה: הלימודים בבתים, בבתי הכנסת, בגינות, בקפסולות ובמיגונים שונים – הכל בשביל לקיים את התורה. “הרי מה יותר קל מלסגור את הדלתות ולומר: ‘אי אפשר להמשיך ללמוד ככה; כבר ספגנו כמה וכמה קנסות, נחדש את הלימודים כשיעבור זעם’. אבל לא. המנהלים אינם נרתעים, והילדים רואים זאת. כאשר השתילים הרכים נוכחים לראות את המסירות של מנהלי המוסדות שמוכנים לשלם כל מחיר עבור לימודם – הם מבינים שאין שום דבר בעולם שמשתווה בחשיבותו ללימוד התורה. גם קנסות שייקח שנים כדי לשלם אותם”.
ממידע שהגיע ל’שערים’, בחלק מהמוסדות התבקשו ההורים לסייע ולהשתתף בתשלום הקנס, כאשר ההורים נענים כמובן בשמחה – העיקר שילדיהם יוכלו להמשיך ללמוד תורה.
מעמד במטה המשטרה
כאות הערכה והזדהות עם המנהלים שמשלמים מחיר על מסירות הנפש – השבוע ליוו חלק מרבני העיר שליט”א את מנהל תלמוד תורה ‘מאה שערים’, הרב משה אורי כהן, שהוזמן לחקירה במשטרת ביתר עילית. האישום: פתיחת תלמוד התורה בריש גלי, בניגוד להוראות הממשלה. ר’ משה אורי שילם כבר 3 קנסות, בסך 5,000 שקלים כל אחד. כאשר נוכחו במשטרה שגם סכום של 15,000 שקלים לא מרתיע את ההנהלה והחיידר ממשיך לפעול וקול התשב”ר אינו פוסק מכיתות הלימוד – הוא הוזמן לחקירה משטרתית.
בבוקרו של יום חמישי, כאשר המנהל עשה את דרכו למטה המשטרה ששוכן בתחומי העיר, הופתע הרב כהן לגלות רבים מתושבי העיר, בראשות רבנים חשובים, שבאו להזדהות ולמחות על הרדיפה. בראש המוחים נצפה חבר הבד”צ ורב קהילת סלונים בעיר, הגאון הגדול רבי ישראל ברזובסקי שליט”א, שאביו, כ”ק מרן האדמו”ר מסלונים שליט”א, הורה למוסדותיו לפתוח את שעריהם, לבל ייפסק קול התורה. לצידו נצפו הרבנים הגאונים רבי מנחם קוריץ, רבי מרדכי פוטש ומגיד המישרים רבי משה ויינבאך. האברכים שליוו את המנהל אל מטה משטרת ביתר קראו בשירה – ‘אשריך ר’ משה אורי שנתפסת על דברי תורה’, והביעו את כאבם על רדיפת לימוד תורה של תשב”ר.
המנהל סיפר כי תהלוכת ההזדהות המפתיעה בראשות הרבנים עודדה את רוחו וחיזקה אותו בדרכו. “אמרתי לחוקרים שאצלנו – לימוד התורה הוא הדבר הכי חשוב בעולם. זה החמצן. גדולי ישראל אמרו לנו לפתוח – ואנחנו פועלים לפי ההוראות שלהם”, סיפר ר’ משה אורי.
נזק לטווח ארוך
אולם יש לציין, כי לא כל גדולי ישראל הורו בשלב הזה לפתוח את המוסדות תוך התנגשות חזיתית עם השלטונות, וישנם חוגים אשר בהם, בהוראת גדולי ישראל שלמרותם הם סרים – המוסדות עדיין מתנהלים במתכונת הלמידה מרחוק, דרך המרחב הקולי בקו הטלפון של המוסד. על כך נאמר ‘נהרא נהרא ופשטיה’, וכל קהילה נוהגת לפי רבותיה.
יש לציין, כי במוסדות הללו עומדים על קיום הלימודים במתכונת הלמידה מרחוק, וזאת גם כאשר בכל הארץ העניין הזה כבר לא פועל מחוסר השתתפות של הנוער. בביתר, גם אלו שרבותיהם הורו להם עדיין לא לפתוח – ממשיכים את לימוד התורה יום יום ושעה שעה.
סיפר לנו השבוע אחד ההורים, כי הוא קיבל טלפון מהנהלת החיידר בתלונה שבנו אינו משתתף מספיק בלימודים דרך המרחב הקולי, מה שלימד אותו כי מתבצע מעקב ומבחנים במטרה לוודא השתתפות מלאה, כדי שהילדים ימשיכו את שגרת הלימוד.
‘נשקול את צעדנו’
“שנת לימודים הוא אחד מתוך 12 שנות לימוד, והנזק של שנה חסר יכול להיות בלתי הפיך לשנים קדימה בגלל עצם הדילוג”, אומר ל’שערים’ אחד ממנהלי המוסדות שבהוראת הרב שלו טרם פתח את המוסד, אולם הוא עומד על לימודים מרחוק במתכונת קפדנית ומלאה. “לא סתם הורו לנו הרבנים להמשיך בקפידה גם אם דרך הטלפון, כי הם יודעים שהסכנה האורבת לאלו שיעצרו את הלימודים – היא גדולה ובלתי נתפסת”.
עם זאת, הוא מודה כי לימודים מרחוק אינם מתנהלים באותה איכות, וכי המעקב לא יכול להיות הרמטי, ובטח שלא מדובר בפתרון לטווח ארוך, בטח כאשר רואים את ההפגנות בבלפור ושאר הפרות ההנחיות, שמולידות את התחושה כאילו מבחינת המדינה יש דברים שחושבים יותר מלימוד תורה רח”ל. “הקו אצלנו הוא לא להתנגש עם הרשויות, אבל עד גבול מסוים. אני מקווה שהרשויות יתעשתו ממש בימים הקרובים. אם זה לא יקרה – נעלה לרבותינו ונשקול את הצעדים מחדש”.