תמרור אזהרה!
@יעקב מרגליות
אחד האתגרים בעיר הילדים שלנו, ביתר עילית, הוא אתגר הבטיחות בדרכים: במרוצת השנים האחרונות ידעה העיר כמה מקרים עצובים רח”ל של תאונות שהסתיימו בטרגדיה נוראה ה”י – לצד מספר גדול יותר של מקרי כמעט-אסון שבחסדי שמים הסתיימו בנס. רבני העיר ופרנסיה – ש’שערים’ משמש להם שופר נאמן תמידין כסדרן – מתריעים על הנושא השכם והערב, משתדלים לעורר מודעוּת ולהפחית את הסכנה, כאשר בתקופת הקיץ, ימי ‘בין הזמנים’ וכדומה – המודעוּת עולה.
כעת, מתברר, ישנה התרופפות חמורה – שמביאה לתוצאות מדאיגות בשטח.
על הנתונים קשה להתווכח – והם מהבהבים כמו 100 תמרורי אזהרה שמצריכים את כולנו לעורר את הנושא מחדש, לשוחח עליו ללא הרף, לחדד ולשנן אותו בפני הילדים ולא לפסוח על אף אחד מכללי הזהירות.
אלו הנתונים המדאיגים – מימי החנוכה בלבד: לא פחות מחמש תאונות(!) אירעו ברחובות העיר בימי החנוכה. ‘שערים’ פנה למשטרה בביתר עילית על מנת לקבל נתונים עדכניים. להלן הפירוט שהתקבל, כפי שתועד בזמן אמת, חלקם הסתיימו בפציעות משמעותיות – ואך בחסדי שמים ובניסי הקב”ה הגלויים – לא הסתיימו באסון רח”ל.
חמישה ניסי חנוכה
מקרה ראשון: ילד נפגע ברחוב המגיד ממעזריטש בגבעה ב’ לאחר שרכב פרטי שחלף במקום פגע בו. למרבה הנס הגלוי – נס חנוכה של ממש – הילד נפגע בידו בלבד ופונה במצב קל על ידי אמבולנס למרכז הרפואי הדסה עין כרם בירושלים.
מקרה שני: ברחוב החוזה מלובלין בגבעה ב’ – גם כן בימי החנוכה – נפצעה ילדה קטנה כתוצאה מרכב פרטי שפגע בה. הילדה פונתה במצב בינוני והרופאים התאמצו לייצב את מצבה. בחסדי שמים, הילדה חיה ונמצאת בהליכי שיקום.
מקרה שלישי: תאונה מחרידה נוספת אירעה בימי החנוכה – בהתנגשות של אוטובוס הישר בגופה של ילדה שחלפה ברחוב ליובאוויטש בגבעה א’. בנס מוחשי של ממש – שאין דרך אלא לתארו כיד ד’ הגלויה – הנהג הצליח לבלום בשניה האחרונה, והתוצאה לא הייתה חמורה יותר: הילדה פונתה אף היא במצב בינוני למרכז הרפואי ‘שערי צדק’, שם מתאמצים הרופאים לרפא את הילדה מפציעותיה.
מקרה רביעי: תאונת דרכים מחרידה אירעה ברחוב רבן יוחנן בן זכאי בגבעה א’. היה זה כאשר ילד ירד מהמכונית של הוריו, בדרכו לביתו; בעת שניסה לחצות את הכביש – פגע בו רכב והעיף אותו לצידי הכביש. שוב נס חנוכה – הילד פונה במצב קל לטיפול רפואי ב’שערי צדק’.
המקרה החמישי – אירע כאשר אוטובוס התנגש בדלת של רכב פרטי. נהג הרכב הפרטי פתח את הדלת מבפנים, על מנת לצאת, מבלי להבחין באוטובוס שמתקרב. הדלת ניזוקה כמובן, אולם בנס גדול – נהג הרכב הפרטי טרם התחיל לצאת מרכבו, והוא ניצל בחסדי שמים מפגיעה.
חייבים להתעורר
רצף המקרים האמור הוביל רבים וטובים בעיר להתעורר ולהבין כי אין מדובר במשחק ילדים – מדובר בפיקוח נפשות! בעקבות הסכנה, ולבקשת רבנים והורים מודאגים, במהלך החנוכה תגברה המשטרה את כוחותיה במקומות הומי קהל ובקרבת מעברי חצייה – על מנת לסייע לילדי העיר בחציית כבישים בצורה בטוחה, ותוך השתדלות למנוע תאונות דרכים. במקביל התקיימה ישיבת פורום בנושא זהירות בדרכים, ובוצעה אכיפה במקרים של עבירות מסכנות חיים.
אבל עם כל החשיבות בפעילותם של הגורמים המוסמכים – המפתח לחיים נמצא בס”ד בידיים של כל אחד ואחד מאיתנו: הורים, מחנכים, ילדים בוגרים עם הבנה מספקת להסביר לאחיהם הקטנים, וכל אחד בעיר.
כדי להקטין את הסכנה, צריך לחדד את ההסברה ולרענן את הכללים הבסיסיים הנוגעים לאופן חציית הכביש בבטחה, מה הגיל שממנו יכול ילד לחצות את הכביש לבדו – ואם כן, כיצד עליו לעשות זאת באופן הבטוח ביותר – וכמובן, הצבת אלף תמרורי אזהרה בפני הנהגים מפני כל סוג של הסחת דעת בעת נסיעה בכבישי העיר: זה יכול להיות טלפון, שליחת הודעה, או כל פעילות מסיחה אחרת. זכרו: חוסר זהירות עלולה ח”ו לסכן חיי אדם!
אחד הדברים שכדאי לזכור ולשנן אותם – לאור העובדה כי מדובר בתופעה מצויה בעירנו – זו העובדה שילד לפני גיל 12 לא מעביר ילד קטן יותר את הכביש. התופעה שבה ילדים קטנים ‘עושים טובה’ ומעבירים ילדים קטנים מהם בכביש – היא מאוד נפוצה בעיר לצערנו, לפי הממצאים שנאספו במשטרה בעיר. דא עקא, שילדים בגילאים אלו אינם בעלי שיקול דעת על ילדים אחרים – ובקושי כלפי עצמם. קשה להם להעריך את טווח הזמן הרצוי לחציית כביש עד להגעת מכונית שנוסעת באופק (דבר מסוכן כשלעצמו. גם אם המכונית רחוקה) ומסיבות נוספות.
כללים מצילי חיים
‘שערים’ חושף, כי השבוע כינס מפקד המשטרה בעיר אסיפה רחבה שבה השתתפו מגוון גורמים בעיר הנוגעים לתחום ויכולים לסייע בהצלת חיי אדם – על מנת לטכס עצה כיצד להגביר את המודעות ולהקטין את הסכנה. בכינוס השתתפו נציגים מכלל המגזרים בעיר, לצד נציגיהם של ארגוני ההצלה ‘איחוד הצלה’, מד”א, זק”א, ידידים ועזר מציון – על מנת לשמוע ולהבין כיצד ניתן להביא להקטנת הסכנה במקביל להעלאת המודעות הציבורית.
לכתב ‘שערים’ נודע, כי אחד הרעיונות אשר הועלו על ידי שמשי גרוסברגר, יו”ר ‘איחוד הצלה ביתר’ היה להביא לפריסת מתנדבים בתלמודי התורה (כולל גרוסברגר עצמו כמובן), אשר יסבירו לילדים, בתיאום ובהסכמת המוסדות כמובן – על הכללים החיוניים להימנעות מסכנה בכבישי העיר.
חיים ברנשטיין, שייצג בדיון את ארגון מד”א בו הוא מתנדב, שיתף מניסיונו האישי הכאוב: ברנשטיין הוא אב שכול ל”ע – לאחר שבתו היקרה ע”ה נהרגה בתאונת דרכים. ברנשטיין, שמוכר בעיר מפעולות הצלת החיים שהוא עושה – הסכים להתנדב לפעולות הסברה מניסיונו האישי, ולהציג בפני ילדי העיר וכלל הגורמים את סיפורו האישי כדי לשכנע על חשיבות הזהירות בדרכים.
כמובן שהדבר לא יתאפשר ללא שיתוף פעולה מצד כלל ההורים בעיר – וזו הסיבה לכתבת החירום שאנו מפרסמים כאן בנושא. זכרו: בנפשנו ובנפש ילדינו הדבר!