חלם זה כאן | אלפי נהגים נתקעו בכביש המנהרות בגלל מחסום משטרתי שבדק כל רכב בנפרד. העירייה יזמה הפגנה, והמשטרה הבטיחה לשנות גישה. סיכום האירועים
יעקב מרגליות
אלה היו שעות ארוכות ומייסרות. קרוב לשלוש שעות שבהן התנועה בכביש המנהרות לכיוון גוש עציון וביתר עילית – פשוט עמדה ללא ניע. אין תזוזה, אין התקדמות, אין תנועה. מאות נהגים רוטנים, אלפי נוסעים רוגנים, ילדים בוכים, כולם תקועים בתוך מכלאות פח ממונעות ואינם מבינים מדוע נגזר עליהם לעמוד בכביש שעות ארוכות ללא יכולת להגיע הביתה בשמחה.
היה זה בלילה שבין רביעי לחמישי בשבוע שעבר. צפירות, לחץ, מתח, אווירה כללית של כאוס ואבדן שליטה – היו התחושה של האלפים שנתקעו שעות באחת משתי המנהרות עמוסות הפיח והעשן, בדרך אליהן או מהן.
בשעות הראשונות – איש לא ידע מה מקור הפקק, מה הסיבה לקטסטרופה שמנעה מאלפי תושבי הגוש ומאות תושבי ביתר עילית מלהגיע הביתה בשעת לילה מאוחרת כל כך. אנשים תהו “איפה השוטרים שיעשו סדר” – עד שהתברר שהשוטרים, הם-הם שאחראים על הבלגן, הם אלה שיצרו את הקריסה במו ידיהם השלומיאליות.
בשעה 1:58 שיגר תושב ביתר עילית בשם שמחה כהן את ההודעה הרוטנת הבאה: “כביש המנהרות. שעת לילה. נסיעה של כ-20 דקות מסתיימת בשעתיים נסיעה בפקק – והכל בגלל שוטרים שהחליטו לבדוק רכב-רכב. הדבר הזה קורה פעמים בשבוע ואם לא יותר. די, תפסיקו להתעלל בתושבי ביתר עילית וגוש עציון!”, התחנן התושב.
ככל שנקפו השעות המעצבנות, כך עלתה הזעקה והפכה לזעם כללי בעיר ומחוצה לה. תושבים דיווחו בזמן אמת על הקריסה, וניסו להבין איך במדינת ישראל תשפ”ב מתאפשרת קטסטרופה כזו שמונעת מאנשים את הזכות להגיע לבתיהם בשעת לילה כה מאוחרת.
אחד מאלה שהשמיעו את הזעקה ברשות הרבים וניסו להזעיק את הרשויות, היה איש התקשורת תושב העיר אריה ארליך, שפנה למשטרה במילים: “משטרת ישראל שלום. לא ייתכן שמאות נהגים יהיו תקועים בדרך הביתה בכביש המנהרות. השעה עכשיו 1:35 בלילה, וכבר שעה תמימה שהתנועה לא זזה. מה זו ההתעללות הזאת? מה פשר ההפקרות? קחו פיקוד ותווסתו את התנועה בין שני הנתיבים. אנשים רוצים הביתה”.
עוד כתב: “כביש המנהרות. יותר משעה שאין תזוזה. אזרחים מופקרים באמצע הלילה ואין רבע שוטר בסביבה”. בהמשך דיווח ארליך, כי “זוג טרמפיסטים תקועים איתי ברכב בפקק במנהרות. האמא הייתה אמורה לחזור לפני שעתיים לילדיה שנמצאים לבד בבית. הבייביסיטר עזבה. היא מנסה להשיג את הילדים בטלפון ולוודא שהכל בסדר. אין משטרה, אין תנועה, אין כלום. ישראל 2021 – עולם שלישי. בושה”. כמה דקות מאוחר יותר דיווח על “אברך פתח בצעידה רגלית בשולי הכביש. כנראה יגיע הביתה מהר יותר”.
רק מאוחר יותר התברר, כי המקור לפקק הבלתי נגמר היא החלטה משטרתית הזויה – לעצור כל רכב בנפרד ולדרוש ניירת ובדיקה מקיפה. כאשר מדובר בנתיב בודד, ועיכוב של דקה או שתיים לפחות לכל נהג – התוצאה הבלתי נמנעת היא אלפי נהגים שתקועים שעות ארוכות מבלי יכולת לזוז.
ההפגנה שהוקפאה
זמן לא רב לאחר שהתבררו ממדי הקטסטרופה, החלו בכירי העירייה לזרום לכיוון מוקד הפקק. רה”ע מאיר רובינשטיין וחברי המועצה אברהם יודייקין ויצחק-מאיר ברים, הזדרזו לרדת לשטח, בניסיון לפתור את המצוקה. בתיעודים שנפוצו נראו רובינשטיין וחברי המועצה מתעמתים עם השוטרים ודורשים מהם לעצור את ההתעללות ההמונית ולהסיר את המחסום מיידית.
השוטרים סירבו בתחילה, והטונים עלו לגבהים. ניכר היה על הפרנסים מביתר שהדבר בוער בעצמותיהם, והתארגנה מעין הפגנה זוטא. רק לאחר זמן ממושך, משהבינו השוטרים בשטח שיקשה עליהם להמשיך ולהתעקש – וכנראה בעקבות פקודה שהגיעה מלמעלה – הוסר המחסום, ולאחר השעה 2:00 בלילה החלה התנועה להיפתח ותושבי ביתר עילית חזרו לבתיהם, עייפים ומרוטים.
בתגובה לאטימות, החליט רובינשטיין על ארגון הפגנת תושבים במחסום המנהרות, שאמורה הייתה להיערך ביום חמישי בשעה 10:00 בערב.
המחאה הציבורית והפוליטית עשו את שלהן, ובמהלך יום חמישי התנהלו מגעים מול צמרת תחנת ‘מוריה’ במשטרת ישראל – האחראית על הגזרה והיא זו שהציבה את המחסום המציק. בשעת אחר צהריים של יום חמישי נועדו רה”ע מאיר רובינשטיין וסגניו יהודה עוביידי ודוד זלץ ויו”ר וועדת תכנון ובנייה יצחק מאיר ברים, כעת עם ממלא-מקום המפקד של תחנת מוריה, האחראית על כביש המנהרות, ומפקד גדוד דרום בצבא, האחראי מבחינת הצבא על מחסום המנהרות.
בפגישה הבהירו נציגי המשטרה והצבא, כי הזעקה נשמעה היטב, וכי מה שהיה לא יישנה. הם הבטיחו, כי הבידוק הביטחוני שייעשה החל מהיום ואילך, יהיה בצד הדרך ללא הפרעה לתנועה. כמו כן סוכם, כי הנתיב השני (לבאים מירושלים) – יהיה פתוח בכל שעות העומס, וזאת כדי להקל על התנועה. לדברי המשטרה, מטרת המחסום הייתה לתפוס “גנבי רכוש”.
בעקבות הסיכומים הודיע רה”ע כי ההפגנה שתוכננה מבוטלת לעת עתה, וכי יימשך המעקב אחרי הציר באופן קבוע. “אני מודה למפקדי המשטרה והצבא על שיתוף הפעולה. אנו תפילה שמה שהיה לא יהיה עוד ותושבי העיר יוכלו לנוע באופן חופשי ובטוח בדרכם אל העיר”. רובינשטיין ציין, כי בשנים האחרונות פנה מספר פעמים לרשויות וזעק על המצוקה שמתעוררת חדשות לפקקים בדרך לביתר.
גם ראש המועצה המקומית אפרת, עודד רביבי – שתושביו סבלו אף הם מהפקק – נכנס לפעולה ועדכן כי פגישה עם מפקד המחוז במשטרה תתקיים בקרוב, אך לדבריו, הוא “דורש להיפגש עם המפכ”ל”. רביבי מסר, כי “העוזר של מפקד מחוז ש”י התקשר להגיד שביקשו מלשכת המפכ”ל שיתקשר אליי להגיד לי שמפקד המחוז החדש הולך לזמן ישיבה בנושא. אמרתי לו: ‘עד שהמפכ”ל לא יכנס לעובי הקורה שום דבר לא יקרה'”.
חברי הכנסת החרדיים נכנסו אף הם לעובי הקורה. חבר הכנסת אוריאל בוסו (ש”ס) פנה למפכ”ל ולשר לביטחון פנים במכתב בהול לפתור את המצוקה של תושבי ביתר עילית וגוש עציון. במכתבו דרש ח”כ בוסו “להשיב את החיים לשגרה בכביש המנהרות לרווחת תושבי האזור בפרט ושאר הנוסעים בכבישים אלו בכלל”.