מרגע היוודע האסון הכבד והנורא סמוך ונראה לציונו הקדוש של רבי שמעון בר יוחאי זיע”א – ביתר עילית משתתפת יחד עם כל העולם היהודי בצער וביגון >>> קרנות הוקמו למען היתומים, ובמוקדים העירוניים נערכים לסייע בכל מקרה שיידרש >>> עד מתי?!
@יעקב מרגליות
יחד עם כל העולם היהודי בכל מקומות מושבותיו ופזורותיו, לעדותיו ולחוגיו – ביתר עילית מתאבלת ועטופה קדרות ויגון בלתי ניתנים לעיכול ולתיאור, כל ראש לחולי וכל לבב דווי, יבש מקור דמעה והגרון נשנק מבכי – בעקבות האסון הכבד והבלתי נתפס שפקד את עם ישראל בהילקחם של ארבעים וחמישה הקדושים והטהורים באסון הנורא בליל הילולת רבי שמעון בר יוחאי זיע”א במירון.
ארבעים וחמש נשמות – בני היכלו של רשב”י – עלו לישיבה של מעלה במקום מנוחתו, והותירו את העולם שמם ומלא תוגה וחלל אינסופי.
ובתוך כל העולם היהודי והערים החרדיות בארץ, בארה”ב ובאירופה – אף ביתר עילית שילמה במיטב בניה בגזירה הנוראה, בהילקחם של ארבעה מטובי בניה – הרה”ח ר’ שמעון מטלון ז”ל, הרה”ח ר’ אלעזר גולדברג ז”ל, הרה”ג ר’ שמואל צבי קלגסברד ז”ל והבה”ח אליהו כהן ז”ל.
#העיר מתאבלת
מיד עם הגיע הידיעות הראשוניות על האסון הכבד – פסקה שמחת ל”ג בעומר מביתר עילית והתושבים הסתובבו עם צער ויגון על פניהם. מעמדי החלאק’ה החגיגיים הוקפאו, והתהלוכות שאורגנו מבעוד מועד על ידי חסידי חב”ד בעיר – עשרה אירועים במספר, בכל שכונה בעיר – הפכו לעצרות תפילה רציניות, ללא סממנים חגיגיים כלל, לאות השתתפות עם צער העולם היהודי כולו.
אלו שתכננו לצאת למירון לפנות בוקר או בשעות הבוקר של יום שישי – אם על מנת לחזור בעיצומו של יום ואם על מנת לעשות את השבת במירון – נאלצו לוותר על תוכניותיהם, כאשר מירון עצמו מתעטף יגון ותוגה, וסדרי ההילולא נערכים במתכונת סמלית ומצומצמת, בדגש על תפילה וזעקה לפני שוכן מרומים שיחיש ישועה ויאמר די לצרותינו.
#שבת בצל הכאב
בשורות האיוב הגיעו טיפין טיפין, והשעות שנקפו היו ללא יכולת נשוא. ההמתנה המורטת למועדי הלוויות גרם לסבל רב למשפחות וגם לתושבים שרצו להשתתף בצערם. רבים שביקשו לצאת להשתתף בהלוויות נאלצו להימנע מכך, בשל כניסת השבת הממשמשת ובאה.
גם אלו שיצאו – חלקם חזרו מאוחר ממש. היה זה מחזה קורע לבבות, לראות את האנשים שחוזרים מההלוויות בירושלים, ובצד השני – ילדים והורים הולכים לבית כנסת בבגדי שיראין של שבת, אך בפנים נפולות וכאובות.
גם בשבת, לצד ההשתדלות למעט באבלות ולשמוח בקדושת השבת – קשה היה להתעלם מהקדרות המעיקה בלבבות. בכל קרן זווית נשמעו אנשים משוחחים על גודל האסון. המתנדבים שהצילו נפשות סיפרו על הקשיים שעברו בעת התופת, וחרדת אלוקים גדולה אפפה את הלבבות.
ומיד בצאת השבת – וי אבדה נפש, שוב חזרו הלבבות לכאוב ולדאוב. אווירת היגון עם המשך הלוויות וסיפוריהם של ארבעים וחמישה הנספים, מטובי בניה של היהדות החרדית לחוגיה ולעדותיה ובכל מקומות מושבותיה.
#נערכים לסייע
בעיר נערכים לסייע למשפחות, היתומים והאלמנות שהותירו אחריהם הקרבנות מתושבי העיר, לצד התגייסות והקמת קרנות שנעשית בכל עיר על ידי הקופות המקומיות.
עם היוודע האסון נפתח במוקד העירוני בהנחיית רה”ע קו חירום מיוחד שבו נתנו מענה מוקדנים שריכזו את המידע, לצד פסיכולוגים ואנשי מקצוע ששוחחו עם הפונים למוקד וסייעו להם בהתמודדות הראשונית. עובדי אגף הרווחה ליוו את המשפחות וסייעו להם עד לכניסת השבת. מיד עם צאת השבת הגיעו הצוותים שוב לבתי המשפחות והם ימשיכו ללוותם במהלך כל התקופה הקרובה.
בשעות הבוקר המוקדמות של יום שישי התקיימה אסיפת חירום של הצוות המקצועי, והוקם קו חירום מידי אשר אויש על ידי אנשי מקצוע ואישי חינוך בעלי ניסיון רב, פסיכולוגים ועו”סים חרדים, לתמיכה ועזרה במצבי לחץ, טראומות וחרדות.
במרכז ‘מצפן’ שמספרו 02-5816383 – הקו היה פעיל עד לכניסת שבת ממש, ומיד בצאת השבת התחדש הקו כאשר הטלפונים לא פסקו לרגע. במקרים בהם זוהה צורך לקביעת פגישה ע”י פסיכולוגים וכדומה, נקבעו מיד תורים להמשך טיפול במרכז מצפן. כמו כן, בשיתוף השפ”ח בניהולו של ד”ר ליאור סומך, ביקרו בישיבות ובמוסדות ונתנו הנחיות לצותים כיצד להתמודד עם המצוקה.
כאן המקום לפנות לכל הורה: לפקוח עיניים אצל ילדינו לשימת לב אם קיימים שינוים בשבועות הקרובים כגון: קשיי שינה, התעוררויות מרובות, קשיי ריכוז, התפרצויות כעס, מתח, עצב, בכי, עצבנות יתר, התבודדות והסתגרות, שיחזור האירוע באופן בלתי נשלט וכדומה. תסמינים אלו נורמטיביים ומהווים התמודדות לגיטימית עם האירוע. חשוב להיעזר בקרובים ככל הניתן במידה והקושי בלתי נסבל ואינו מתמתן חשוב לפנות להתייעצות בהקדם. יצוין כי בחלק מהמקרים תסמינים אלו מתעוררים שבועות וחודשים לאחר האירוע.
בקרב ילדים יש היתכנות לתסמינים נוספים: חזרה לרמת התפתחות קודמת, דיבור תינוקי, פחדים קודמים, פחד מחושך, היצמדות להורים, סירוב ללכת למסגרת החינוכית, בעיות התנהגות ועוד. ב’מצפן’ ערוכים לסייע בכל פניה ובפרט לנערים שהיו בזירה ונמצאים בסיכון מוגבר לפיתוח תסמינים.לכל שאלה והתייעצות פנו למרכז מצפן 02-5816383, שם ישתדלו לתת את המענה המקצועי.
ויהי רצון שלא יישמע עוד חמס בארצנו, ולא נדע שוד ושבר בגבולנו, ובמהרה נזכה לשובם לחיים של הרוגי מירון יחד עם כל מתי עם ישראל, בגאולה השלמה בב”א.