לך השם הצדקה | 4.000.000 שקלים גייסו קהילות הקודש בעיר בחודש תשרי לטובת הנזקקים שבכל קהילה. סיקור מפורט ומרחיב לב
המטרה: שלא תישאר אף משפחה רעבה בעיר בחודש החגים >>> האמצעי: מבצע גיוס פנים-קהילתי של שליש מהסכום הנדרש, כאשר את שני השלישים הנוספים משלימה קרן ‘טובה וברכה’ >>> התוצאה: כארבעה מיליוני שקלים שגויסו, וכשנים-עשר מיליוני שחולקו לעניי העיר >>> ‘שערים’ בסיכום נרחב של שיטת החסד הפנים-קהילתית שמאפשרת לוודא שאף משפחה לא תישאר מאחור >>> ירח האיתנים
שמעון כהן
עם תום תקופת החגים והימים הקדושים של ירח האיתנים – בקופות הצדקה הפנימיות של קהילות הקודש בעיר מדווחים על הצלחה כבירה בס”ד. מבצע גיוס התרומות לשם תמיכה במשפחות נזקקות מתוך כל קהילה וקהילה – הוכתר בהצלחה, ומאות משפחות בעיר זכו לעשות את החגים בכבוד וברווחה, בזכות ההירתמות הפנים-קהילתית למען ‘עניי קהילתך’.
כפי שפורסם ב’שערים’ בין כסה לאחור – מדובר בהסדר שמתקיים בין הארגון ‘טובה וברכה’ לבין קהילות הקדוש בביתר עילית (ובערים חרדיות נוספות בארה”ק). כידוע, הקרן מעניקה שני שלישים מסכום התמיכה למשפחה, כאשר כל קהילה נדרשת לגייס מעצמה את השליש הנוסף, במעין ‘מצ’ינג’ מבורך שמצד אחד מעניק סכומי עתק, ומצד שני, מעורר כל קהילת קודש בעיר להירתם אף היא לטובת נזקקיה. ללא השליש הנוסף – אין אפשרות לקבל את שני השלישים מטעם ‘טובה וברכה’. בשיטה הזו, מתקבל סיוע בסכומי עתק עבור המשפחות הנזקקות שבכל קהילה וקהילה בעיר.
בעקבות ההסדר, הוקמו קופות צדקה קהילתיות שמגייסות את השליש הנוסף. במהלך החודש שחלף, נערכה מגבית שכזו בעשרות קהילות ובתי כנסת בעיר, במטרה לסייע ולתמוך בחברי הקהילה ולאפשר את קבלת הסיוע הגבוה מהקרן. המהפך הגדול הורגש בקהילות המגובשות, בעיקר בחסידויות דוגמת באיאן, קרלין, מתמידים, סלונים, צאנז, ערלוי, בתי הכנסת של קהילות בני התורה הליטאיות בגבעה ב’, כאשר עוד ועוד קהילות מצטרפות ליוזמה.
ארבעה מיליון לצדקה
על פי הערכה ראשונית, מדובר בסכום של קרוב לארבעה מיליוני שקלים (4.000.000) שגויסו במגבית חודש תשרי בתוך קהילות הקודש בעיר במסגרת היוזמה האמורה. הסכום הזה תורגם לכ-12.000.000 שקלים שחולקו, יחד עם ההשלמה של קרן ‘טובה וברכה’ שהוסיפה את חלקה.
ובשיטה הידועה של ‘מצווה גוררת מצווה’ – בקהילות רבות התווספו עוד יוזמות כתוספת על העיקר, לטובת הנזקקים בקהילה: ממכירות מוזלות ועד לחלוקה של מוצרים בסיסיים. יוזמות קטנות אבל רבות ומשפיעות שרישומם ניכר לטובה על קהילות הקודש בעיר. קופות הקהילה נותנות מקום לעסקני הקהילות שעד היום לא היה להם היכן לבטא את כושר העשייה והמרץ שלהם, וכיום, עם ביסוסה של פעילות החסד הפנים-קהילתית – התוצאות ניכרות בשטח בשלל תחומי חסד ועזרה לזולת.
למערכת ‘שערים’, שהרימה את הדגל בערב החג מעל גבי הגיליון שהופיע לקראת יום הכיפורים – זרמו תגובות מעודדות רבות בעקבות העלאת הנושא ועידודו. התרומה הפנים קהילתית היא הדרך היעילה ביותר לוודא שכל שקל יגיע ליעדו במלואו. המשפחות מוכרות, העסקנים מוכרים, הכל קורה בתוך הקהילה ותחת פיקוח הדוק של חבריה, ויש בכך חיזוק גדול במצווה הצדקה – כמובן לצד התרומה לקופות הגדולות.
שגשוג מקומי
עוד זווית להצלחת המיזם – ניתן לראות במגבית הנערכת בימים אלו לטובת משפחתו של איש החסד הרה”ח רבי אלימלך הכהן פקשר זצ”ל (ראו ידיעה נפרדת). כלל קהילות ברסלב בביתר עילית התגייסו לסייע למשפחה, במטרה להקים קרן שתגייס סך 2.5 מיליון שקלים עבור היתומים, כאשר בימים אלו הולכים ומתקרבים אל היעד.
דוגמה נוספת הוא הארגון הוותיק והחשוב ‘שפרה ופועה’ של נשות חסידי חב”ד בביתר עילית, שמספק ארוחות חמות ועזרה בבית ליולדות מהקהילה. זהו מודל לארגון עצום בפעילות ובממדים, שראוי להעתיק את המודל שלו. ארגון דומה הוקם לפני כשנה וחצי בחסידות באיאן – בשם ‘חסדי אי”ש’, פרי היוזמה והמרץ של עסקן החסד בחסידות האברך ר’ דוד שרייבר, שיחד עם עוד אברכים נמרצים מהחסידות מבשלים ומשגרים לעשרות משפחות של מהחסידות שהשמחה במעונם את כל ארוחות השבת מדי ערב שבת.
יוזמה נוספת היא חלוקת הירקות שמתקיימת מדי שבוע ביוזמת אברכים שנוסעים לאסוף מהשדות תוצרת חקלאית ולחלקם ללא כל סיוע ארגוני כלשהו, או מכירת החלות המוזלת מדי שבוע של ארגון ‘לחמי מרדכי’. הצד השווה שבכולם היא היוזמה המקומית, הנקודתית והפנים קהילתית, שיעילה לרוב יותר מהארגונים הגדולים שנכנסים לתמונה בעיקר במקרים ‘כבדים’ ומסובכים יותר. את ההצלחה של היוזמות המקומיות הללו, ראינו בערב החג האחרון.
עוד יוזמה מעניינת שנצפתה באחת הקהילות – היא קניית כמות של ערבות במחיר מוזל ומכירתן במחיר הקרן לכלל בני הקהילה, במקום המחיר הנפוץ של בין 8 ל-10 שקלים לסט ערבות. זוהי יוזמה אברך אחד שהחליט שכאן המקום שהוא יכול לתרום ולסייע – וההצלחה הוכיחה את עצמה.
גם אצל ראשי הכוללים ראינו הצלחה מיוחדת, כאשר הם גייסו נדיבי עם מחו”ל למען האברכים השוקדים על תלמודם. כך למשל, ‘כולל חצות’ בעיר, בראשות הרה”ג ר’ יהושע מאיר דויטש, גייס בחודש החגים קרוב ל- 400,000 שקלים לסיוע עבור אברכי הכולל להוצאות החגים.
הפעילות הממוקדת פותח צוהר גדול לאנשים החלשים, ויוצרת אימון רב בין הנותן והמקבל. שגשוגה של הצדקה הקהילתית בחודש החגים שעבר עלינו לטובה – היא ההוכחה הטובה ביותר לכך.
ובזכות הצדקה נזכה בעז”ה לכל מילי דמיטב ושהקב”ה ימלא כל משאלות ליבנו לטובה ולברכה.