ושם האיש אלימלך | הלם בעירנו ובחסידות ברסלב עם פטירתו הפתאומית של אחד מיקירי העיר בערב היום הקדוש
שעות ספורות לפני התקדש יום הכיפורים – נחרדו תושבי ביתר עילית למשמע הבשורה הקשה על פטירתו של הרה”ח רבי אלימלך פקשר זצ”ל, מחשובי חסידי ברסלב בעיר, באופן פתאומי, כשהוא בן 59 בלבד >>> המנוח ייסד את הכנסת האורחים באומן והיה אחראי על הדפסת ספרי מהר”ן מברסלב ותלמידיו >>> רבני העיר קוראים לתרום למען החזקתם של עשרת היתומים
שמעון כהן
בהלם וביגון התפשטה בעיר השמועה על פטירתו בערב יום הכיפורים של אחד מיקירי העיר ונכבדיה, מחשובי העוסקים בצרכי ציבור והעוסקים בהפצת תורה וחסידות – הרב החסיד רבי אלימלך הכהן פקשר זצ”ל, לאחר שהתמוטט בפתאומיות, שעות ספורות לפני התקדש היום הקדוש, והוא בן נ”ט שנים בלבד.
המנוח נולד בכ”ד טבת תשכ”ב לאביו הרה”ח רבי אהרן הכהן פקשר זצ”ל, משכונת בתי אונגרין בירושלים, ומהמשפחות הנודעות בירושלים של מעלה. בבחרותו התקרב לתורתו של הרה”ק רבי נחמן מברסלב זי”ע ומאז נתקרב לחסידות והיה נוסע מדי שנה לציונו של מהר”ן מברסלב באומן. גם השנה, ימים ספורים בטרם החזיר את נשמתו ליוצרה, עוד הספיק להתעלות בימי ראש השנה ליד הציון הקדוש באומן.
בהגיעו לפרקו נישא לרעייתו שתחי’ – בתו של הרה”ח רבי יצחק קעניג שליט”א, מזקני וחשובי חסידי ברסלב בצפת, בנו של הגאון רבי גדליהו אהרן קעניג זצ”ל מייסד קהילת ‘נחל נבע מקור חכמה’ של חסידי ברסלב בעיר. בתחילה התגורר בצפת ומאוחר יותר עבר לביתר עילית.
ר’ אלימלך היה מחשובי העסקנים בחסידות ברסלב. הוא ניהל והיה אחראי על הקרן להוצאת הספרים של ברסלב – ‘קרן ר’ ישראל אודסר’, שבמסגרתה יוצאים לאור ספרי הקודש והכתבים של מהר”ן ותלמידיו.
עשרות אלפי הבאים לאומן בימי ראש השנה בעשרות השנים האחרונות – הכירו את ר’ אלימלך מפעילותו הענפה למען הכנסת האורחים, כאשר הוא היה זה שדאג למזון וסעודות-חג עבור המתפללים. למעשה, כל הכנסת האורחים הנרחבת שמתקיימת במקום בשנים האחרונות, בחסותו של הנגיד ר’ אליעזר (לואי) שיינר – החלה מפעילותו של רבי אלימלך זצ”ל, שהיה ‘הנחשון’ – הראשון שהבין כי צריך לדאוג לאוכל מסודר עבור רבבות הנוסעים לעשות את ימי ראש השנה על ציונו הקדוש של רבי נחמן מברסלב זי”ע.
#‘שבעה’ קצרה
פטירתו הפתאומית של רבי אלימלך הותירה את המוני מכריו בהלם. חלקם הספיקו לשמוע על כך עוד בטרם התקדש יום הכיפורים ואף השתתפו בהלווייתו שהתקיימה במהירות בערב יום הכיפורים, כשהוא זוכה להיטמן שעה קלה לפני התקדש היום הקדוש. אחרים שמעו על כך רק לאחר יום הכיפורים, ובקרב כל מכריו שהעריכו עד מאוד את אישיותו המיוחדת והקורונת – רבתה תאניה ואניה.
בשנים האחרונות נחלש גופו של רבי אלימלך זצ”ל והוא היה מרותק לכיסאו. אולם גם אז לא אבה להיות למעמסה על אחרים והיה משתנע ברחובות העיר בכוחות עצמו, באמצעות קלנועית חשמלית. לצד זאת, הוא לא ויתר לעצמו לרגע, ומאומה ממפעליו הענפים לא נפגע. הוא המשיך בפעולותיו להפצת תורת רבי נחמן מברסלב וניהל את קרן הדפסת הספרים ביד רמה, עד ליומו האחרון.
כאמור, בערב יום הכיפורים, לאחר פדיון כפרות, הסליחות, ועריכת כל ההכנות הרוחניות ליום הסליחה והמחילה – התמוטט רבי אלימלך לפתע, מול עיניהם הנדהמות של בני משפחתו. מסע ההלוויה, שיצא בשעה 15:15 מ’שמגר’ – היה קורע לבבות, כאשר ילדיו הרכים קורעים את בגדיהם, מברכים ‘ברוך דיין האמת’ ואומרים קדיש בלב קרוע ומורתח.
כנראה כחלק מהמוטו של רבי אלימלך בחייו – שלא ליפול כמעמסה על אחרים – גם ה’שבעה’ על הסתלקותו, בבית המשפחה ברחוב ברוק בגבעה ב’ – הייתה קצרה מאוד, שעה קלה בלבד, בהתאם להלכה שמורה כי יום הכיפורים מבטל את האבלות.
#מתגייסים למען היתומים
רבי אלימלך זצ”ל הותיר אחריו דור ישרים מבורך – רעייתו תחי’ ועשרה ילדים, זרע ברך השם, שרק שלושה מתוכם זכה להוביל לחופה. עסקני חסידות ברסלב ורבים ממכריו שבכל אתר ואתר התארגנו להקים קרן למען האלמנה והיתומים, שנשארו מיותמים ללא משענת כלכלית. עשרות רבנים שנחשפו למקרה פסקו כי מדובר בצדקה המהודרת ביותר – החזקת אלמנה ויתומים באופן הרצוי ביותר, וכי כל מי שתורם זוכה לקיים מצוות עשה מדאורייתא של החזקת אלמנה ויתומים.
גם המשפיע הרה”צ רבי אלימלך בידרמן שליט”א, שביקר בסוכת המשפחה באחד מלילות החג ועודד אותם בטללי נוחם – דיבר בשבח וגודל המצווה לסייע למשפחה החשובה ולזכות שאבי יתומים ודיין אלמנות יברך את התורמים בכל המצטרך להם, מתוך בריות גופא ונהורא מעליא.
תהא נשמתו צרורה בצרור החיים.