ממש בימים אלו חיים תושביו הצפוניים של כדור הארץ בעלטה ארוכה שתמשך עוד חודשים. מדובר בתופעת טבע יחודית לאזור זה. מה גורם לתופעה זו, איך מתמודדים היהודים הגרים באזורים אלו, ומה הקשר של האדמו”ר מקומרנא לסיפור. כל התשובות בכתבה שלפניכם.
היה זה לפני מעט פחות מחודש. אלפיים וחמש מאות תושבי האיים הקוטביים שבצפונו של כדור הארץ. איי סוולאבארד. הביטו נכחם בהתרגשות,חמושים במצלמות,כשהם מביטים בעיניים כלות בתופעת הטבע ההיסטורית שתפסה את הכותרות הראשיות והעסיקה את התושבים כולם באותו היום. אכן מדובר היה בתופעת טבע נדירה ומיוחדת שתצרוב את חותמה על ארבעת החודשים הבאים. לתופעה הזו קוראים- ‘שקיעת החמה’.
הכדור הסגלגל והבוהק שנשא מעל שמי האיים הלך ושקע, ואילו הם עמדו כולם וצפו בו עד שהוא נעלם כליל מעיניהם המצועפות אל מעבר לשיפולי הרקיע. האזור כולו שקע באפילה כבידה ומעיקה.
את שקיעת החמה אנו רואים בכל יום. מבחינתינו לא מדובר בארוע רב משמעות כל כך אלא בחוק קבוע שטבע הבורא ובסדר בו סידר את עולמו. אך ברור לכל שלו הייתם יודעים שקרני השמש שמעלינו עומדים להסתלק עם אותה שקיעה למשך החודשים הבאים אזי הדחף האנושי היה נותן בכם חשק להתבונן שוב ושוב באותו מחזה נפלא..
במשך ארבעת החודשים הקרובים יאלצו כל תושבי איי סוולאבארד לנהל את אורח חיייהם בעלטה גמורה וללא כל טיפת שמש לרפואה . מציאות לא קלה בעליל. תארו לכם את עצמכם קמים בעיצומו של הלילה לתפילה ולימוד מחושך מתמשך. עורכים קניות בחושך . יוצאים לטיול חשוך במיוחד בשעות בין הערביים. הולכים לישון בשעת לילה וקמים בבוקר עם אותה אפילה . רק לאחר החדשים האלו תזרח שמשם של יושבי האיים וגם אז, היא תמשיך ותשהה באזורם למשך כשמונה חודשים רצופים של אור יום!
“אור ההשכמה”
מעניין לציין, שאת המצב המתסכל הזה מנצלים חברות שיווק רבות לעזרה לקהל ה’חשוך’ כשהם מנסים עליהם מוצרים חדשים שנועדו להקל מעליהם את הקימה בבוקר ואת ההסתגלות לתנאים החשוכים האלו.
אחד מהתוצרים הפופולאריים ביותר שכבש את השוק הסוולבארדי והנורבגי בשנים האחרונות, היה דווקא השעון המעורר שכלל עמו שמש מלאכותית שתפקידה לדמות בחדר זריחה ושקיעה. המכשיר שנקרא “אור ההשכמה” כולל נורה מיוחדת שמשרה בחדר אווירת דמדומים המזכירה זריחה עד לתאורה מוחלטת המסמלת את אור הבוקר. את המכשיר עצמו, שמחירו הסמלי עומד על סכום השווה ל500 ש”ח תולים על קירות החדר.
בעזרת מכשיר זה מצליחים הסוולאבארדים להתנתק ממיטותיהם בשעות הבוקר ולא מניחים לעלטה לבלבל את השעון הביולוגי שלהם.
לטענת היצרנים המרוצים, הפיתוח גרם אכן להקלה משמעותית בחיי התושבים. אחד המשתמשים צוטט כמי שאומר ש”מאז מאז שאני משתמש במכשיר אני הרבה פחות עייף במשך היום ” וכדומה.
עם זאת, המוצר יצר גם ויכוח בין התושבים מה יותר מציק, הקימה אל תוך הלילה בימי החורף, או השינה באור יום בחודשי הקיץ. שינה שלטעמם דלה ולא עמוקה מספיק. מי חכם ויידע אלו מהשניים קשה יותר..
הזוהר הצפוני
בתוך החושך האינסופי הזה, זוכים הצפוניים (וגם הדרומיים לו היו- אלא ששם אין אפשרות לקיים חיים) לתופעת טבע נדירה נוספת הנקראת “הזוהר הצפוני”.
זוהר הקוטב הצפוני נראה כשובל ירוק ומאיר המתנשא בשמיים ולראייתו נמשכים תיירים מכל העולם. התופעה נגרמת כתוצאה מזרימת הרוח הסולארית (חלקיקים טעונים מהשמש) לכיוון כדור הארץ המוסטת לכיוון הקטבים עקב השדה המגנטי של כדור הארץ.
החלקיקים הטעונים חשמל מעוררים אטומים בשכבות החיצוניות של האטמוספירה בגובה של 80 ק”מ, בגבול החלל והרבה מעל כל מטוס. המחול השמימי הזה מביא לפליטת חלקיקי אור באורכי גל שונים, אשר יוצרים את הצבעים הזוהרים ברקיע: החמצן מגיב הכי בקלות ופולט אור ירוק ומעט אור אדום, המימן והחנקן פולטים אור אדום וכחול.
גלגל החמה
אז מה בכל אופן גורם לתופעה המוזרה והלא שגרתית הזו? ננסה להסביר.
אנו באזורים שלנו , רגילים ליום ולילה- מידי יום. היום והלילה הם תוצאה מכך שהכדור שלנו נע על צירו ומשלים סיבוב סביב עצמו בכל 24 שעות. בחלק מהיום הוא חשוף לשמש ובחלק שני הוא מוסתר(כתוצאה מהסיבוב) ואז מכסה אותנו עלטה.
כדור הארץ הוא עגול, ומטבע הדברים, החלק הקיצוני של הכדור, זה הנמצא ממול השמש, חשוף יותר לקרני השמש. ומאידך הסיבוב שלו ארוך יותר- ונמשך כשתים עשרה שעות שוות. אזור זה, משני צדדיו של העיגול המסתובב על צירו נקרא “אזור הקו המשווה”. באזור זה היום והלילה שווים
באזורים השונים, הרחוקים מהקו המשווה הנמצאים בשיפולי העגול ולא מקבלים אור בצורה ישירה עוצמת החשיפה על פני כדור הארץ משתנה עם תנועתו במסלולו סביב השמש, וכך גם משתנים היום והלילה.
בנוסף לכל האמור , מסתובב כדור הארץ סביב השמש סיבוב שנמשך שנה שלמה. ועל פי שנה זו מחשבים אומות העולם את שנתם. (השנה הלועזית. עם ישראל קדוש- לעומתם מחשב את השנה לפי חדשי הלבנה.)
אך הנקודה המרכזית מתחילה מכך שהמסלול הרוחבי של כדור הארץ אינו ניצב בדיוק ממול השמש אלא נוטה בזווית של 66.5 מעלות ביחס אליו. נטייה זו של הציר היא הגורמת לחלק מסוים של הכדור, בהתאם למיקומו להיות חשוך לגמרי באותה תקופה, ולחלקו המקביל בצד השני להיות מואר תקופה דומה. כך שיוצא שהקוטב הצפוני חשוך במשך מחצית השנה ואילו עמיתו הדרמי מואר במקביל אליו ובחצייה השני של השנה התוצאה הפוכה.
ככל שמתקרבים לסוף הצפוני, כך מורגשת אווירת הבלבול בזמני היום. בארצות הסקנדינביות, כדוגמת נורבגיה פינדלנד שבדיה ישנם שיבושים רבים בזמני היום. באזורים נרחבים יתכנו לילות ארוכים בני ששה שבעות ויותר. ובאזורים אחרים מאירה השמש למשך מספר ימים.
קומרנא באנטרטיקה
את הבעיה המרכזית במגורים באזור זה ואף אלו הסמוכים אליו יש דווקא לנו, היהודים. זמני היום המשובשים גורמים לספקות רבות בקרב רבים. עם זאת ישנם אזורים שהפסיקה בהם ברורה פחות או יותר. שכן היום והלילה נראים לעין חת מהם היא פטרבורג. למשל צום י”ז בתמוז בפטרבורג נמשך למשך למעלה מ24 שעות.רק באחת וחצי בלילה יכולים הם ‘לשבור’ את הצום הארוך בתבל.
אך באזורים רבים עדיין אין פסיקה ברורה בנידון. וזאת מכיוון שהאור או החושך יכולים להמשך זמן רב
בעקבות הדברים הללו פסק הגאון רבי משה שטרנבוך שליט”א כי אין לו לאיש הישראלי להתגורר כלל במקומות אלו וזאת מחוסר אפשרות לבדוק את זמני ההלכה החשובים להלך חיינו הקדושים.
אותם בודדים שנאלצים כן לחיות שם מצאו את הפתרון המעשי ביותר לחיים במקומות אלו דווקא עם שעונו המפורסם של הרבי הראשון מקומרנא הרה”ק רבי יצחק אייזיק זי”ע בעל השולחן הטהור.
על שיטה זו מסביר נכדו ומראשי מהדירי ספריו , הגה”צ רבי יהודה אריה סאפרין שליט”א ראש כולל “קול יעקב” ומחשובי הרבנים בעירנו: “הסבא זצ”ל גרס, כי את לצורך חישוב השעות צריכים לחלק את היום לשנים עשר שעות שוות (או עשרים וארבע). כשמתוכם שש שעות נחשבות ליום ושש הבאות יחשבו ללילה ממש כמו באזורי הקו המשווה.
למרות שהדבר לא התקבל בכל תפוצות ישראל הרי שיראי ה’ וכמובן צאצאיו של הרבי להחמיר על עצמם כשיטת קודשו. בגליציה של אז התפרסם כרוז בחתימתם של כל גדולי ישראל ובינהם מרן ה’דברי חיים’ מצאנז זי”ע הקורא להחמיר כשיטתו של הסבא זי”ע. כמובן שליהודים הצפוניים אין משהו אחר”.
ולנו כדרי ארץ הקודש נותר רק לתת שבח והודיה ליוצר כל אלו שחסך מאיתנו את התענוגות המפוקפקות הללו.