אנחנו מכירים כל שעל בביתר, אך לא יודעים כמעט כלום על המתרחש מאחורי הגדר, בחוסאן השכנה * בראיון מיוחד חושף ‘שערים’ את ‘שמירת השבת’ נוסח חוסאן * מסמך מרתק
מ. שושן
תודו, שלראות אדם הקונה ברשת השכונתית 30 שקיות קפה טורקי, ולא במבצע, זה דבר המעורר סימן שאלה. גם אם מדובר בבני מיעוטים, שזהו המשקה האהוב עליהם ביותר, עדיין זה תמוה מאוד. ובכן, המראה הזה, אותו ראינו בשבוע האחרון, עורר את סקרנותנו. מוכרחים היינו לדעת את פשר הדברים. ואז הכרנו את סמיר, ערבי תושב חוסאן המפעיל עסק משפחתי באזור התעשייה שבכניסה לכפר.
קפה הפוך
פנינו אליו ושאלנו אותו האם הוא סדרן בחנות, או שמא הוא עומד לחגוג איזשהו אירוע הלילה עם כמויות קפה שכאלה. סמיר ממש נעלב מהשאלה.
“השבוע ראיתי שאתם קונים הרבה בקבוקי שמן ב8 שקלים” , הוא ענה. “כמה חסכתם? עשרה שקלים? חמישה עשר? אצלנו בכפר עולה קפה כזה 39 שקלים בממוצע, וכאן אני קונה אותו בשבעה עשר, ועוד בלי הגבלה… אז זה לא משתלם??”
דווקא אצלנו רגילים לומר שבחוסאן יותר זול?
“זה נכון לגבי תוצרת המיוצרת בחוסאן, באזור התעשייה הגדול שיש אצלנו, אבל לא נכון לגבי מוצרים המיוצרים בשטח שבשליטת היהודים, שמחירם כפול ומכופל. אני קונה בכל תקופה כמות כזו של קפה, וכל המשפחה משתמשת בקפה זה. ככה אנחנו חוסכים הרבה כסף…”
וכאן הוא מוסיף משהו חשוב:
“ואגב, תגיד לחברים שלך, שאם הם כבר מכינים לפועלים קפה שחור, אז קודם שמים את המים ורק אח”כ את הקפה, ולא כמו שאתם שמים קפה הפוך. זה לא כל כך משנה אבל זה מוסיף הרבה…”
ניסתי להסביר לו שאנחנו נוהגים כך רק בשבת, שבה אסור להכניס את הקפה לכוס ומעליו למזוג מים רותחים. האמת שהוא לא כ”כ הבין את העניין, אבל אז הוא אמר לי בעיניים נוצצות:
“אתה יודע, אצלנו בכפר גם ‘שומרים שבת’. החנויות כולן סגורות, אפילו המכולות. ביום הזה אנחנו יושבים בבית או יוצאים עם המשפחה. לאחרונה היה בחוסאן כתב של איזשהו עיתון, והוא כתב על הנושא הזה”.
מה גורם לכם ‘לשמור שבת’?
“אין לקוחות, האזור המסחרי מושבת. אין סיבה לפתוח את העסקים, אז כולם מצטרפים לחגיגות. גם האווירה המיוחדת ששוררת בביתר הסמוכה, אווירה רגועה ושלווה, גורמת לנו לרצות מאוד לחקות אותה אצלנו. זה כמובן לא בדיוק אותו הדבר אבל יש בזה משהו…”
כשסמיר עונה, ואני נזכר בסיפור על הפרה שומרת השבת…
הדבר הזה מעוגן אצלכם בחוק או שזוהי החלטה שלכם?
(צוחק…) “איזה חוק, אצלנו אין חוקים, אין עירייה וגם לא ממשלה. כל אחד עושה מה שהוא רוצה. כשיש מחלוקות אז החמולה מתערבת, אבל אין מישהו שיכול לומר מה לעשות. אנחנו סוגרים את החנויות בשבת כי המציאות הוכיחה שזה דבר טוב, וגם זקני הכפר – ראשי החמולות – הסכימו לכך”.
בעיות תקשורת
מחשש לעורה של הרשות הפלסטינית, ועקב המהומות שהתעוררו לאחרונה בקרב ערביי השטחים, החליט ראש הרשות אבו מאזן לעלות את שכר המינימום לעבודה בשוק הערבי לסכום ה’אסטרונומי’ בן ה-1,300₪. קצת קשה להבין איך ניתן לחיות בהפרשי שכר כאלו – כשהמוצרים יקרים והמשכורת נמוכה.
“צריך להבין שרמאללה ואבו מאזן נמצאים באזור שבשליטה ביטחונית פלסטינית, ואנחנו באזור שנשלט בידי צהל. זה אומר המון. תושבי חוסאן מתפרנסים יפה מכל הקבלנים והתושבים בביתר ובאזור. חוסאן הפכה למעוז תעשייתי ולמרכז קניות ענק. הקניות שם הפכו לדבר שבשגרה. אנו לא זקוקים ל’עזרת’ אבו מאזן, שיכול רק להרעיב את הילדים שלנו.
בבית לחם יש גם איזור תעשייה, אבל הרבה פחות מצליח, כי רק ערבים יכולים לקנות שם. זה גורם להם הפסדים גדולים”.
לאחרונה דווקא התחדשו זריקות האבנים . זה לא מוכיח על רצון לשמור על המצב...
“אני אומר לכם, זה כמה ילדים. הם עדיין לא יודעים מה זה לפרנס משפחה. הם מוסתים מהתקשורת הערבית. היום יש בעיה לצעירים, הם לא אוהבים לעבוד והם מוסתים מהאינטרנט והרדיו. ראשי החמולות כבר הזהירו והסבירו. אנחנו לא רוצים לאבד לקוחות, אבל קשה לשלוט על כל אחד.
גם לכם זה משתלם. המחירים של הבניה בביתר נמוכים יותר מכל מקום, כי יש יותר עבודה ועובדים. לא צריכים לעבור מחסום, נכנסים ישירות לביתר. זה טוב לכם”. (אגב, הוא צודק, המחירים נמוכים ב30% משאר המקומות.)
אתם יכולים לעלות לירושלים?
“ממש לא בקלות. כדי לעשות זאת אנחנו צריכים להגיש בקשה מפורטת, עם הסיבה שמניעה אותנו לנסוע לעיר, וכשמפקד הגזרה מאשר זאת אנו יכולים לנסוע – כמובן אחרי שעה המתנה במחסום.
כמובן, יש אפשרות לעלות לאוטובוס ‘עילית’ ולגנוב את הדרך, אבל אז אתה מסתכן בבושות של הורדה במחסום אם מגלים אותך”.
ולביתר?
“בעיקרון אין בעיה חוקית, אבל מחלקת הביטחון בעירייה שלכם גובה כסף על כל פועל שנכנס, אז לא נותנים להיכנס סתם. במקרה יש לי אישור עבודה, אני עובד אצל מישהו כאן והוא הכניס אותי – בתשלום.
דירה בחוסאן
לסיום, שאלה שלבטח מאוד תעניין את קוראינו: כמה עולה דירה בחוסאן?
סמיר לא מבין את השאלה. “מי מוכר דירות? לכל אחד יש שטח בירושה מהסבא, ושם בונים בתים לכל החמולה. לפעמים מוכרים שטחים, כשחסר כסף, אבל גם זה בקושי גדול ומאוד ביוקר.
זה לא כמו אצלכם. אצלנו הדבר הכי חשוב בעולם זו האדמה שלנו. יותר מהאנשים ומהכבוד, יותר מהכול. לכן אנחנו נלחמים כ”כ הרבה שנים”.
“הוויכוח הכי גדול זה על האדמות שלנו ועל ירושלים, שהיא קדושה לכולם וכולם רוצים אותה. ל זה יש מריבות. אבל חוץ מזה אנחנו שמחים שבאים לקנות אצלנו בכפר, זה טופ מאד…
מחמוד עבאס (אבו מאזן) מנותק מהציבור ולא מודע למצב. הציבור לא מעוניין בניתוק בין העמים”, הוא אומר, ואני שומע חנופה טיפוסית בקולו.
מעניין אם הוא מדבר כך גם אחרי שהוא חוזר לכפר…