‘ לאחר שנים של פעילות יזמתית נמרצת הגיעה לסופה פרשיית “חפציבה ביתר”. כתב “שערים” חוזר לרגעים המביכים בהם היה נראה שרבים הפסידו את מיטב כספם בפרויקט. סוף טוב הכול טוב.
מ. שושן
התאריך י”א אב התשס”ז לא אומר לנו הרבה. אולם בעבור רבים מאיתנו אשר ניחונו בזיכרון ארוך יותר, מסמל אותו היום את השבר הגדול אותו חוו רבים מרוכשי הדירות מחד, ואת התחלת ההתפקחות בנושאי בניה מאידך. באותו יום נמהר נעלם בועז יונה, מנהלה המפורסם של חברת הבניה “חפציבה” מהאופק הישראלי, כשבכך הוכרז למעשה על פשיטת הרגל הסופית של חברת “חפציבה” שבבעלותו. עבור רבים מאיתנו הייתה בשורה זו כמכת מחץ ממש, שרוששה אותם משארית חסכונותיהם, אשר אותם השקיעו בתקווה לדירה משלהם. פרויקטים של חברת “חפציבה” היו במצבי בניה שונים. בעירנו היה פרויקט שעמד ממש טרם אכלוס, בבית שמש ובמודיעין עילית עמדו הפרויקטים בשלבי בניה מתקדמים, כשהרוכשים כולם ממהרים לתפוס חזקות בדירותיהם בטרם תשזופנה אותן עיניהם של הבנקים והנושים.
הטרגדיה האמיתית הייתה של רוכשי הדירות בפרויקט החדש של “חפציבה” ברח’ מוצפי-כנסת יחזקאל. בניגוד למקרים אחרים, בהם הסתיימה הפרשיה תוך חודשים ספורים, הרי במקרה זה נמשך סבלם של הרוכשים עד לסיום הטוב יחסית בשבוע זה, עת קיבלו הרוכשים סוף סוף את דירותיהם. בשורות הבאות ננסה לשחזר מעט, בעבור קוראינו, את מסע הייסורים הזה, כפי שתיארוהו רוכשי הדירות.
מחיר מציאה
היה זה בחודש אדר התשס”ז. בשונה מהשנה שקדמה לכך, נתקלה העיר ביתר בחוסר ממשי ביח”ד חדשות, ומצוקת הדיור שאותה אנו מכירים כיום החלה לפרוש את כנפיה. ניכר היה שמחירי הדיור מתחילים לנסוק, ושוב לא יהיה ניתן להשיג מציאות כבעבר. לכן, כשהגיע בועז יונה עם הצעתו הפנטסטית למתווכים השונים בציבור שלנו, קפצו הם על המציאה בשתי ידיים.
וכך הציע להם אותו בועז: מבחינתו הוא זכה במכרזי המשרד במתחם איכותי בביתר. עקב קשיי תזרים, קשה לו מעט ‘להניח’ את הכסף שנדרש לזכייה. אם תהיה לו כמות של רוכשים, שיניחו סכום כסף בן 200,000₪ כמקדמה לדירת ארבעה חדרים, שתימכר כדת וכדין, יוכל הוא להריץ את הפרויקט במחיר מוזל, ותוך שנתיים יוכלו בעז”ה לקבל את המפתחות. תמורת אותו סכום הסכים בועז יונה לתת ערבות אישית, בדמות צ’קים אישיים של אשתו, וכך יזרום הכול על מי מנוחות.
ההצעה הקוסמת הכתה גלים. הדירות נחטפו ביום הראשון לשיווקן, כשרבים שוברים חסכונות גדולים כדי להשיג את הסכום הדרוש. החוזים נחתמו, והיה נראה שהכול זורם.
שברון לב
אם בהתחלה חשבו העסקנים והמתווכים שהם יוכלו למשוך בחזרה את הצ’קים שקיבלו מהרוכשים ולמנוע את ההפסד, הודעת הסירוב שקיבלו מהבנק לא הותירה להם מקום לספיקות. מיטב כספם של עשרות רוכשי הדירות הלך לאיבוד. כסף רב, שנחסך בעמל וביזע, נעלם בן רגע. השיברון היה גדול. בבירור מהיר שנערך התברר גם, שאין כל סיכוי לפדות את הסכומים הגדולים, ובפרט כאשר מול הרוכשים התמודדו גופים חזקים ובעלי שיניים. הצפי היה שהמכרז יחזור למשרד השיכון, והרוכשים יפסידו את כספם.
עמותה חדשה
כאן נכנסו עסקנים לתמונה, ובעצה אחת עם מומחים בתחום ועורכי דינים, הוחלט על דרך פעולה מעניינת. בהתחלה הוקמה עמותת “נפגעי חפציבה ביתר”, שכללה את רוכשי הדירות הנפגעים. עורכי הדין של העמותה דרשו להעביר את הזכייה במכרז הבניה לעמותת הנפגעים, שבעצם מכספם נרכש השטח, ולאפשר להם להמשיך בהליכי הבניה. רק לאחר מאבק משפטי ארוך ולחצים שונים ומשונים, שארכו לא פחות משנתיים, הסכים משרד השיכון לקבל את ההצעה. עמותת הנפגעים קיבלה את זכויות הקרקע, בתנאי אחד: מחירי הדירות יישארו כבתוכנית הראשונה, אף שעברו שנתיים מאז, ומחירי הדירות הכפילו את עצמם. החיסרון היה, שהמשקיעים הראשונים לא יזוכו בעבור כספם, אלא ישלמו מחיר דירה מלאה כפי המחיר הישן (520,000 ₪). הפשרה הוסכמה לשביעות רצון כל הצדדים, והתכנית יצאה לדרך כשחברת ‘אלואל’ מקבלת את התנאי ומתחייבת לסיים את הבנייה במהירות האפשרית.
הקפאה
דווקא כשהיה נראה שהכול זורם על מי מנוחות, נפלה על תוכנית הבניה צרה חדשה – כדי לרצות את האמריקנים ואת שאר אויבי ישראל, החליט ראש הממשלה להקפיא את הבניה ביהודה ושומרון למשך עשרה חודשים (הקפאה שלמעשה ממשיכה עד היום). אם בתחילה חשבו ש”חפציבה” מחוץ לתחום, שכן היא אושרה עוד שנים קודם לכן, באו שליחיו של שר הביטחון ונתנו בששון ושמחה צו האוסר את הבניה. גם ניסיונות נפל של חברת ‘אלואל’ ליצור מצג של התחלת בניה באמצעות יציקת משטחי בטון ביום האחרון לא הועילו, והבניה נעצרה כליל.
מתקדמים
רק לאחר עשרה חודשים של לחץ ומתח, ובעקבות לחצים ותחנונים, אושרה הבניה במתחם, כשבמקביל הוציא משרד השיכון מכרז לדירות ב”מחיר למשתכן”, באותו מחיר של שנים עברו, כמו שהוסכם (400,000ש”ח). בעקבות המחיר הזול הוצף המשרד באלפי (!) פניות, כשכמובן רק המבוגרים שבין הפונים יכלו לזכות. זכייה כזאת נחשבת כפייס, מכיוון שמחיר דירה לאחר הבניה עומד על יותר מכפול ( ₪ 900,000 ), וכיוון שכך לא חסרו רבים שחפצו לזכות במציאה הזו…
סוף טוב
השבוע, חמש וחצי שנים לאחר פשיטת הרגל, שש שנים לאחר הרכישה ו20 חודשים לאחר התחלת הבניה, מברכים רוכשי הדירות על המוגמר עם אכלוסן הסופי של הדירות, לרווחתם של הרוכשים שהמתינו לדירה זו בכיליון עיניים.