בזכות מצוות שילוח הקן נתפס הגנב!
הגיע למחלקה העסקית של מסילה, בעל חנות גדולה למוצרי תינוקות בבני ברק. הוא סיפר שיום אחד ראה בחלון החנות שיש קן של ציפור, אמר לעצמו שהנה נקרתה בדרכו מצוות שילוח הקן והוא רוצה לזכות בה, חיכה בסבלנות וכשהציפור רבצה על הביצים התקשר לרבי שלו והזמין אותו לקיים את מצוות שילוח הקן, הרבי הסכים והוא התרגש כולו למעמד, וכמובן שיתף את העובדים. בבוקר של האירוע הוא בא לחנות וראה שהקן נעלם! לא היה ולא נברא, הוא מספר שישב על הריצפה והתחיל לבכות. כשנרגע, חקר את העובדים מי עשה זאת וכולם הכחישו. נדלקה במוחו נורה אדומה ומיד החליט לשים מצלמה נסתרת בחנות עוד באותו יום. לאחר כמה ימים הוא גילה לתדהמתו שבסוף היום מגיע בעלה של הקופאית ולוקח כסף מהקופה. חקירה מהירה גילתה שהזוג גנב סכום של 100,000 ₪ מהחנות! הם הודו והחזירו את רוב הסכום. בעל העסק מספר שגילה את הגניבה רק בזכות המצווה של שילוח הקן. הוא תפס שהוא אף פעם לא בדק את הקופאית, לא ספר את הכסף בקופה, סמך עליה ב 100%! לסיום למי שתמה מה קרה לקן? הקופאית ראתה את כל המהומה סביבה והחליטה להפטר מהקן על מנת שתוכל להמשיך “לעבוד” ללא הפרעה…
עוד סיפור- מנהל גמ”ח של ישיבה גדולה בירושלים החזיק פיקדונות של 3 מיליון ₪ ונתן הלוואות. המנהל ראה שבישיבה שלו ישנו אברך מוכשר שההצלחה האירה לו פנים, היה בעל עסק גדול ומצליח בתחום רהיטים וראה שכל תלמידי הישיבה שמים אצלו כספים ומקבלים ריביות גבוהות (בהיתר עיסקה כמובן). אמר “גם אני רוצה” ונתן לו סכום כסף של 300,000 מהפיקדונות של הגמח על מנת שיוכל לעזור מתוך הרווחים לעוד יהודים ולתת עוד הלוואות. לצערנו עסק הרהיטים קרס, חצי מתלמידי הישיבה איבדו את החסכונות שלהם או הפכו בעלי חוב להלוואות שלקחו והגמ”ח שלנו כמעט סגר את הדלתות.
טרגדיה, גמ”ח כמעט נסגר. למה? איך דבר כזה קרה? פשוט, מנהל הגמ”ח לא נתן דין וחשבון לאף אחד, כולם סמכו עליו, אנ”ש, אדם ישר, בעל חסד עצום. רק טעה, טעות קטנה וזה הטעות הראשונה שלו… בסך הכול הפסיד כ 300,000 ₪ של כספי ציבור. טעות מאד קטנה בשיקול הדעת.
אז מה המשותף לשתי הסיפורים? אחזקת כספים לקויה
יוצא שהקופאית ומנהל הגמ”ח פעלו לבד וללא השגחה והתוצאות היו קשות. אבל משה, מה לא נסמוך על אף אחד? לא ניתן לאף אחד להחזיק כסף?
שאלה מצוינת. אני אומר שאין אפרוטופוס לכסף. ראיתי במו עיני איך אנשים יראי שמים נפלו כי החזיקו כספים לבד מבלי שמישהו בדק אותם. נניח שיהודי כשר וישר לקוח את הכסף הביתה ובעוד כמה ימים צריך להביא לעסק / מוסד. ובבית שלו חסר כסף לאוכל ואולי הולכים לנתק את החשמל. יש סכנה שיגיד לעצמו במקום לרוץ למצוא הלוואה אני אקח ליום הלוואה ממה שיש לי בכיס ומחר אחזיר. וכך עשה. זהו, הוא חצה קו אדום, לקח כסף ללא רשות והכי גרוע שאף אחד לא אמר לו לא ועצר אותו. בפעם הבא הוא יקח הלוואה ליומיים ורק שאלה של זמן עד שיפול ויהיה חייב כספים לעסק/ ארגון. צריך לשמור עליו מעצמו. אנו צריכים להסתכל על זה כדבר פשוט שהוא לא יעמוד בפיתוי, לסיכום: הכסף הוא פיתוי גדול ואי אפשר לסמוך שלא יעמוד בפיתוי.
נדגים בסיפור: היה מקרה מזעזע של עובדת בחנות לדגים בחיפה שעבדה לבד ואף אחד לא בדק אותה. יום אחד היא מספרת שהיתה לחוצה מאד לכסף, לקחה הלוואות מהקופה והשאירה פתקים “אני חייב 250 ש”ח” ואף אחד לא בדק. לאט לאט השתמשה בשיטה יותר ויותר מתוחכמת וכשגילו את הבעיה הקופה היה מלא פתקים שסה”כ החובות , תחזיקו את הכיסאות, היו לא פחות מ- 40,000 ₪!!! כבר היה מאוחר מידי ולא יכלה להחזיר את הסכום הגדול. פשוט טרגדיה.
נסכם שישנם שלוש בעיות נפוצות הנוגעות לניהול כספים:
- הלוואות- כאשר העובדים לוקחים הלוואה מהקופה ללא רשות.
- ניהול כספים לקוי- כאשר אדם יחיד מקבל החלטות, מועד לטעויות.
- גניבות- המחלקה העסקית של מסילה מלווה עסקים חרדים כבר 13 שנה, לצערי הרב בשנתיים האחרונות אני שומע יותר ויותר סיפורים על אנשים שמתפתים וגונבים, לא גונבים ממש רק פשוט לוקחים הלוואה וכו’. אני מספר ויש לי צמרמורת בכל הגוף, עבור כסף אדם יכול לאבד את כל עולמו. משבר גדול מאד להתמודד עם עולם הצרכנות.
אז מה עושים, משה?
- כללי ברזל: אסור לתת לאדם להחזיק או לנהל כספים לבד, הוא מועד לפורענות, חייבים מישהו שמבקר ובודק אותו. פיקוח ובקרה של קופאית, מנהל סניף, מנהל כספים וכו’. תמיד בודקים ותמיד שכל פעולה משמעותית צריך אישור של מישהו אחר.
- העיקר הרתעה! פותר 90% מהבעיות של פיתויים. הוא צריך לדעת שמידי פעם מסתכלים ובודקים אותו. לפעמים מומלץ מצלמות (גלויות ונסתרות) בשביל להרתיע ולעקוב, ובנוסף אפשר לשלוח מידי פעם לקוח מדומה שיקנה מוצר ולבדוק אם העסקה נרשמה בקופה (שהעובד ידע שיש דבר כזה).
- שכל הפעולות יהיו רשומות, עדיף במחשב בתוכנה מסודרת שכל אחד יכול לפתוח ולבדוק אם הכל בסדר. אם הכול מתנהל בחליפה עם פתקים אז יש סיכוי שהוא לא יודע מה קורה ובוודאי אחרים לא יכולים לבדוק ושוב פיתוי לעובד ליפול שאומר לעצמו “ממילא אף אחד לא יודע מה קורה פה” אז למה שלא אקח הלוואה.
- הכסף מוחזק בקופת העסק ולא אצל העובד. דוגמא נניח שיש גובי צדקה, תמיד עדיף שהכסף יעבור ישירות למוסד ולא לכיס שלהם, לא לתת פיתויים ליצר הרע, צריך לשמור אותם מעצמם.
המאמר הנ”ל נלקח מתוך הקורס המוקלט “תכלס בעסקים”. הערכה ללימוד עצמי מיועדת לבעלי עסקים ומוסדות ומי שמעונין לפתוח עסק. ניתן לרכוש את הערכה במחיר מסובסד במסילה 02-5000475 שלוחה 305
המעוניינים בייעוץ עסקי חינם או יעוץ למשפחות יש לפנות ל- 02-5000475 שלוחה 0