נחל כרמילה ונחל כסלון
בין הרי ירושלים הירוקים מסתתרים להם נחלים רבים, קטנים כגדולים, ומסלול זה לוקח אתכם לאחד מהיפים שבהם.
נחל כרמילה אשר יורד מבית מאיר, מאפשר לנו הליכה נינוחה בשיא הטבע. התיאור שלהלן הינו למסלול מעגלי שאורכו כ-6 ק”מ ומשכו כ-4 שעות. מסלול זה כולל בתחילתו עליה לא קלה שמשכה עד כשעה, אשר יכולה להתאים גם לילדים מיטבי לכת. היתרון במסלול זה הוא היותו מעגלי ונוח בהיבט הלוגיסטי. ניתן לבצע מסלול קל יותר שאורכו כ 2.5 ק”מ. מסלול זה כולל ירידה בלבד אך דורש שני רכבים.
בסמוך לנקודת החניה נמצאת מערת בני ברית הקרויה גם מערת הקדושים. זוהי מערה טבעית אשר הורחבה בשנת 1959 לזכר השואה.
נחל כסלון בו נמצאת המערה הוא אחד מהנחלים הגדולים בהרי ירושלים. ראשיתו בסמוך לכפר הפלסטיני בית סוריך והוא נשפך לנחל שורק בסמוך לתחנת הרכבת של בית שמש. הנחל הוא נחל אכזב, ונובעים בו המעיינות עין נקופה, עין חמד, עין רפה ועין לימון. הנחל היווה בעבר ציר תנועה מרכזי מהשפלה לירושלים ונמצאו בו שרידים שונים המעידים על כך.
המסלול
ממול למערה, בצד הצפוני של הנחל, מתחיל לטפס שביל המסומן בסימון שבילים כחול, וסימון של שביל ישראל לעבר הר כרמילה. שימו לב כי מאזור מערת בני ברית יוצאים שני שבילים המסומנים בצבע כחול לבן. הקפידו לעלות בזה הנמצא בתחילת החניון ועולה לכיוון צפון). אורך השביל הוא כק”מ והוא מטפס כ-150 מטר בגובה. העלייה לא קלה אך היא עוברת בחורש נעים ומוצל. לאורך השביל אט אט נחשף הנוף של נחל כסלון. הפריחה לאורך השביל, במיוחד בסוף החורף ובאביב מרשימה במיוחד. בין השאר נזכה לראות את פרחי הרקפת המצויה, עירית גדולה, דבורנית שחומה, שיכרון זהוב, בן-חצב יקינטוני, כלנית מצויה, עצי שקד מצוי עוד.
בסוף העלייה נגיע לדרך עפר המסומנת בסימון שבילים שחור. דרך עפר זו המקיפה את הר כרמילה מחברת בין הכניסה לבית מאיר לבין הכביש שבין שער הגיא לאשתאול. לאחר מנוחה קלה ותצפית (באופק ניתן לראות את הישוב כסלון), נפנה שמאלה (מערבה) בתוך שאנו הולכים בדרך העפר הנוחה.
בתוך כדי הליכה ייחשף לפנינו נוף מרהיב של אזור השפלה ורמת בית שמש. בימים בהם הראות טובה ניתן לראות באופק את אשדוד וארובות תחנת הכוח ספיר ומאחוריהן את הים התיכון.
נחל כרמילה
לאחר שני ק”מ הליכה לאורך דרך העפר, נפגש בשביל המסומן בסימון שבילים ירוק העובר בואדי קטן החוצה את השביל. זהו נחל כרמילה המתחיל מבית מאיר, ישוב אשר משקיף על שער הגיא ורכס שיירות, ויורד עד לנחל כסלון בו התחלנו.
אנו נפנה שמאלה, במורד הנחל. השביל יורד בירידה מתונה בגדתו המערבית של הנחל. אם נגיע בסוף החורף או בתחילת האביב נוכל לראות את פריחת האירוס הארץ-ישראלי הפורח בצבע לבן וצהוב, וכן את צבעוני ההרים הפורח באדום חזק. אין להתבלבל בין פריחתו לבין פריחת הכלנית, הנורית והפרג האדומים גם הם. השיחים המכסים את המדרונות הם הסירה הקוצנית והמרווה המשולשת.
לאחר הליכה של ק”מ נראה בצידו הימני (המערבי) של הנחל את מצוקיו התמירים, מהם נוהגים לעיתים לגלוש בסנפלינג. בהמשכו, עובר השביל בין אורני יער הקדושים ועצי שיטה כחלחלה. ישנם מספר מקומות בהם נפלו עלי אורן על השביל, ויש לדלג עליהם (או לעבור מתחתיהם כאשר אפשר). לאחר כ-300 מטרים נוספים, ייפגש נחל כרמילה בנחל כסלון ואנו נחזור לדרך העפר המסומנת בסימון שבילים אדום בה הגענו עם הרכב.
מכאן נפנה שמאלה (מזרחה) ונלך כק”מ אחד בהליכה נוחה ומוצלת בדרך העפר עד לחניון של מערת בני ברית שם הושאר הרכב. בחניון מערת בני ברית ישנם שולחנות פיקניק בהם אפשר לנפוש לאחר הטיול.
מומלץ ללמוד את המסלול היטב לפני היציאה, להצטייד במפה עדכנית ובהרבה מים.
איך מגיעים
400 מטר אחרי צומת אשתאול לכיוון מחלף שער הגיא, נכנסים ימינה לדרך עפר המסומנת בסימון שבילים אדום. בפניה יש שלט למערת בני ברית ויער הקדושים. שימו לב להיזהר בפנייה. דרך עפר זו טובה לכל רכב והיא נמשכת כשלושה ק”מ עד למערת בני ברית שם ישנה חניה מסודרת. נקודה זו היא תחילת המסלול.
עלות: חינם
תל גזר
ההיסטוריה של תל גזר
עיקר השרידים בתל גזר הם מהתקופה הכנענית המאוחרת ומהתקופה הישראלית, אז הייתה גזר עיר מרכזית וחשובה, ששלטה על צומת הדרכים במקום שבו הסתעפה הדרך לירושלים מדרך הים.
לפני כ-100 שנה חפר כאן הארכיאולוג הבריטי מקאליסטר. הוא גילה אז, בין היתר, את “לוח גזר” – הכתובת העברית הקדומה ביותר שהתגלתה עד היום. הכתובת מתארת כנראה עבודות חקלאיות על פי עונות השנה (לוח גזר מוצג כיום במוזיאון הארכיאולוגי באיסטנבול. העתק מוגדל שלו ניצב במסלול ההליכה).
מסלול הטיול
מסלול הטיול בתל עולה אל משטחי בטון ששימשו בעבר את מחנה החופרים. מכאן השביל עובר לעבר ההעתק המוגדל של לוח גזר והלאה לנקודת תצפית ומשם לגרם מדרגות הצופה אל מפעל המים – מנהרה משופעת שירדה אל מפלס מי התהום, כ-40 מטרים מתחת לפני השטח. בניית המפעל העניקה לתושבי גזר גישה ישירה למקור מים, מבלי שהיו תלויים בעין ורד (עין ירדה), הנובע למרגלותיו המזרחיים של התל.
שביל הטיול ממשיך לעבר גשר עץ המביא את המטייל אל השער הכנעני. יסודות האבן ואף כמה נדבכים של לבני בוץ עוד נותר במקום. סמוך לשער נמצאים יסודות האבן של מגדל שמירה ענק, שאורכו יותר מעשרים מטרים, מבנה מבוצר מהגדולים מאותה תקופה שהתגלו בישראל.
השביל ממשיך מזרחה, ומגיע ל”שער שלמה” – השער הדרומי של העיר בתקופה הישראלית (מאה 10 לפנה”ס). השער כולל מערכת תאים ומשני צידיו ניצבים מגדלי שמירה, שהשתלבו בחומת העיר. סימני השריפה שהתגלו בשער מיוחסים למסע שישק מלך מצרים, שתקף את יהודה בימי רחבעם.
התחנה הארכיאולוגית הבאה נמצאת בחלקו הצפוני של התל. כאן ניצבים עשר מצבות אבן ואגן אבן אחד.
לפני שחוזרים לנקודת המוצא מגיעים לנקודה הגבוהה בתל. מכאן נראים מרחבי השפלה ומישור החוף עד תל אביב.
איך מגיעים
ניסע על כביש 38 לכיוון שער הגיא, נפנה שמאלה בצומת שמשון לכביש 44 , נמשיך ונחצה את צומת נחשון, נפנה ימינה לישוב כרמי יוסף. נחלוף על פני שער הכניסה ונמשיך עד הכיכר, בה נפנה שמאלה לרחוב גפן. ניסע עד סופו ונעבור דרך השער, כאן הופך הרחוב לדרך רחבה מכוסה אספלט. נמשיך לאורך הדרך המסומנת בירוק, אחרי כמאתיים מטרים היא נפגשת עם שביל מסומן אדום, אך אנו נמשיך בירוק שמאלה וימינה עד לרחבת החניה שבמרומי התל.
לעין ורד, נשוב לשביל האדום וניסע בו מזרחה למרחק של 1.3 ק”מ.
כאן בקצה הימני (דרומי) של כרם זיתים, נבחין במקבץ שיחי קנה ועצי תאנה. במרכזם נמצאת הבריכה.
עלות: חינם