קול התורה: פתיחת זמן הקיץ בהיכל כולל קניני התורה בעירנו
יעקב מרגליות
היכל הכולל ברחובות עירנו הפך כבר מזמן למגדלור של תורה המושך אליו מאות אברכים מכל רחבי העיר. המבנה, שקול התורה אינו פוסק ממנו לאורך כל שעות היום, עמד השבוע במרכז תשומת הלב הקהילתית עם פתיחתו הרשמית של זמן הקיץ. תושבי האזור כבר מורגלים במראה האברכים הצועדים בשעת בוקר מוקדמת לעבר ההיכל, אך הפעם ניכרה התרגשות מיוחדת על פניהם של הלומדים השבים מחופשת בין הזמנים.
השבוע ביום ראשון, עם תחילת הזמן, התמלאו ספסלי בית המדרש של #כולל קניני התורה# עד אפס מקום. עוד בטרם החל סדר הבוקר הרשמי, ניתן היה לשמוע את רעש הלימוד המוכר, כאשר האברכים חוזרים אל הגמרות והסטנדרים. המעמד הרשמי של פתיחת הזמן נערך בהשתתפות הנהלת הכולל ורבני העיר, שהגיעו לחזק את ידי עמלי התורה הפועלים בשני סדרי יום מלאים — סדר בוקר וסדר אחר הצהריים.
דברי המרא דאתרא
שיאו של המעמד נרשם כאשר הגיע להיכל המרא דאתרא #הגר”ח וייס שליט”א#. הגר”ח עומד מקרוב על התפתחות הכולל ומכיר היטב את פועלו של ראש הכולל #הגר”צ פריזנד שליט”א#. בנאומו המרכזי, בחר המרא דאתרא להודות לראש הכולל ולהעלות על נס את מסירות הנפש הנדרשת להחזקת כולל כה רחב היקף. “להחזיק כולל כזה, ובפרט בהצלחה כה כבירה שבה האברכים מצליחים כל כך בלימודם, זהו דבר
שאינו מובן מאליו”, ציין הרב בדבריו.
המרא דאתרא שיתף את הציבור בזיכרונותיו מהעיר ותיאר את המהפכה שחולל המקום. “אני זוכר היטב את התקופה שלפני שהוקם הכולל של הרב פריזנד, ואני רואה את ביתר של אחרי”, אמר הגר”ח בהתרגשות. “זהו שינוי גדול לעיר בהרבה מובנים. הכולל הזה לא רק מוסיף דפי גמרא, הוא שינה את המרקם הרוחני של השכונות כולן והפך לעמוד התווך של הקהילה”.
סדרי הלימוד והמגמות
ייחודיותו של הכולל באה לידי ביטוי במבנה הלימודים המגוון שלו. תחת הכותרת של ‘קניני התורה’, מפעיל הכולל #14 מגמות לימוד# שונות. מבנה זה מאפשר לכל אברך למצוא את המסלול המתאים לו ביותר, בין אם מדובר בלימוד עיוני, הלכה למעשה או מסלולים ייעודיים אחרים. השיטה מוכיחה את עצמה כאשר מאות אברכים מצליחים לקנות קניינים רוחניים משמעותיים לאורך זמן, תוך שהם משלבים התמדה עם סיפוק רוחני.
הנהלת הכולל משקיעה מאמצים כבירים גם ברווחתם הכלכלית של הלומדים, מתוך הבנה כי יישוב הדעת הוא תנאי הכרחי להצלחה בתורה. אברכי הכולל הלומדים יום שלם נהנים ממלגה מכובדת העומדת על 3,000 ש”ח, נתון המעיד על ההערכה הרבה שרוחש הכולל ללומדיו. ראש הכולל הגר”צ פריזנד הדגיש כי המטרה היא לאפשר לכל אברך להתמסר לתורה בשני הסדרים ללא דאגות מיותרות.
עתיד עולם התורה
בסיום הביקור, התייחס המרא דאתרא למצב הכללי ואמר: “כאשר בחוץ רודפים את עולם התורה ומצרים את צעדיו, התשובה הכי חזקה נמצאת כאן. אתם מתרבים ומרבים תורה בישראל בכל יום ובכל שעה. אתם ההמשך האמיתי של עם ישראל לאורך כל הדורות”. דבריו הותירו רושם עז על האברכים, שניגשו מיד לאחר מכן לסדר א’ של הבוקר במרץ מחודש.
האברכים ציינו בסיפוק כי התחושה בכולל היא של משפחה אחת גדולה, כאשר ראש הכולל מעורב בפרטי הפרטים ודואג לכל צורך. עם פתיחת זמן הקיץ ביום ראשון, נראה כי ביתר עילית ממשיכה לבסס את מעמדה כעיר של תורה, כאשר כולל ‘קניני התורה’ משמש כחוד החנית של המהפכה הרוחנית המקומית. “זכינו שהתורה בעירנו פורחת כך בזכות הכולל והעומד בראשו”, סיכם אחד האברכים הוותיקים.







