ועשית מעקה לגגך | פועל ‘נחת’ מאתר בנייה הישר למפרסת השכנים
יעקב מרגליות
שגרת יום ראשון רגילה הופרה באחת כאשר משפחה ברחוב יביע אומר בעירנו שמעה ביום ראשון בשבוע שעבר קול חבטה עזה ממרפסת ביתם. בצאתם למרפסת, נדהמו לגלות פועל בניין פלסטיני שנפל מגובה, שוכב פצוע ושותת דם. האירוע המצמרר המחיש בצורה הכואבת ביותר את הסכנות הטמונות בעבודות הבנייה המתרחשות בכל רחבי עירנו.

לוחמי אש מתחנה אזורית יהודה הוזעקו במהירות למקום. רשף ליחי בן לולו, מפקד המשמרת, תיאר את האירוע: “במשל”ט יו”ש התקבל דיווח על פועל שנפל מגובה בעיר ביתר עילית ויש צורך בחילוץ שלו. עם ההגעה למקום חברתי לגורמי הרפואה ולדיירי המקום. לדבריהם, הפועל עסק בעבודה בגובה ונפל לאחת המרפסות בבניין”.
לאחר הערכת מצב ומתן טיפול רפואי ראשוני, הוחלט כי החילוץ יתבצע באמצעות סולם גבהים. “הצבנו את הסולם מול המרפסת בה נפל הפועל והתקנו אלונקה ייעודית לטובת החילוץ. במרפסת רתמנו את הפועל לאלונקה, ולאחר מכן הורדנו אותו בבטחה בליווי איש רפואה, לקבלת טיפול רפואי נוסף ולפינוי לבית החולים”, הוסיף בן לולו.
סיכון מתמשך
תאונות עבודה ובפרט נפילה מגובה הן מהסיכונים הנפוצים והמסוכנים ביותר בענף הבנייה. על פי נתוני המוסד לבטיחות ולגאות, נפילות מגובה מהוות את הגורם המוביל לפציעות קטלניות באתרי בנייה במדינת ישראל. למרות מאמצי הרגולציה, כל שנה מספר רב של פועלים נפגעים בתאונות מסוג זה.
הסיבות לתאונות אלה מגוונות: היעדר אמצעי בטיחות מספקים, אי הקפדה על נהלי עבודה בגובה, לחץ לעמידה בלוחות זמנים, היעדר הדרכה מתאימה ומחסור בפיקוח.
כידוע, עירנו ביתר עילית עוברת תנופת בנייה משמעותית בשנים האחרונות, המתמקדת בעיקר בהרחבת דירות ובניית יחידות דיור. הביקוש הגובר לדיור והצורך של משפחות בהרחבת הדירה – הן לצורך מגורים והן לצורך פרנסה והשכרת היחידות הנבנות – מובילים לפעילות בנייה נרחבת בכל רחבי העיר. כעת, עם תום ההגבלות על כניסת פועלים בעקבות המלחמה, מורגשת בנייה מואצת ונרחבת בכל רחבי העיר וגבעותיה.
ועם התופעה – מגיעים הסיכונים, כאשר תנופת הבנייה מציבה אתגרים בטיחותיים: ריבוי אתרי בנייה בו-זמנית, לחץ לסיום מהיר של פרויקטים, העסקת כוח אדם לא מיומן דיו וקשיי פיקוח על מספר רב של אתרים מובילים לסיכונים.
אמצעי זהירות ומניעה
מעבר לסיכון החיים, תאונות עבודה באתרי בנייה טומנות בחובן גם סיכון משפטי וכלכלי משמעותי לקבלנים ולבעלי הנכסים. עורכי דין המתמחים בתביעות נזיקין מעידים על עלייה במספר התביעות בשנים האחרונות, כשפיצויים שנפסקים במקרים חמורים עשויים להגיע למיליוני שקלים. “הפסיקה בישראל מחמירה יותר ויותר עם מעסיקים שאינם עומדים בדרישות הבטיחות”, מסביר עו”ד המתמחה בדיני עבודה ונזיקין. “במקרים רבים, האחריות משתרשרת גם לדיירים שהזמינו את העבודה, במיוחד כאשר מדובר בשיפוצים פרטיים ללא פיקוח מקצועי וללא ביטוח מתאים”.
חשוב להדגיש כי על פי החוק, על המזמין (בעל הנכס) לוודא שהקבלן המבצע את העבודה מחזיק ברישיון בתוקף, בביטוח מתאים, ועומד בכל דרישות הבטיחות. אי עמידה בתנאים אלו עלולה להביא לאחריות משפטית גם של המזמין, ולא רק של הקבלן. במקרה של תאונת עבודה, הרשויות מבצעות חקירה מקיפה לבדיקת העמידה בהוראות הבטיחות. ממצאי החקירה עשויים להוביל לסנקציות פליליות, לרבות קנסות כבדים ואף מאסר במקרים חמורים של רשלנות.
גורמים בענף הבנייה מציינים כי על מנת לצמצם את הסיכון לתאונות דומות, חשוב לנקוט במספר צעדים. הקבלנים ומנהלי העבודה נדרשים להקפיד יתר על תקנות הבטיחות בעבודה, למנות ממוני בטיחות מוסמכים לכל אתר, לספק ציוד מגן אישי תקני ולפקח על השימוש בו ולקיים הדרכות בטיחות קבועות ומקיפות לעובדים.
העובדים עצמם צריכים להכיר את נהלי הבטיחות ולהקפיד עליהם, להשתמש בציוד מגן אישי מתאים, לסרב לבצע עבודות מסוכנות ללא אמצעי בטיחות נאותים ולדווח על מפגעי בטיחות לממונים. במקביל, על הרשויות מוטל להגביר את האכיפה והפיקוח באתרי בנייה, להטיל סנקציות משמעותיות על הפרות בטיחות ולהשקיע בהסברה ובהכשרות בטיחות.