עת סגור
נתן זיכרמן
התופעה הזו – היא אחד ממוקדי המועקה הגדולים והמרכזיים בעיר: נוער השוליים המטיל את חיתתו על תושבי גבעה A בשעות הלילה המאוחרות, גורם לרעש והפרעה מתמשכת לתושבי השכונות, ושלא לדבר על הפגיעה הרוחנית הבלתי נסבלת.

הררים של דיו נשפכו בשנים האחרונות ב’שערים’ ובעיתונות הארצית על התופעה הכאובה הזו, שמצידה האחד ניצבות משפחות כאובות ומיוסרות הרואות את ילדיהן במצב כזה (הקב”ה יחזיר אותם בתשובה שלמה), ומן הצד השני – נשים וטף וגברים שחוששים לצאת מבתיהם, שמא יבולע להם מנערים פורקי עול.
ההיסטוריה בנושא זה בעיר – כאובה במיוחד: הניסיונות לטפל בתופעה לאורך השנים האחרונות, גרמו לבלימה רבה והורידה אחוזים רבים של הנשירה, כאשר הקרדיט מגיע לראש העיר מאיר רובינשטיין ולממלא מקומו יהודה עובידי, אשר זה שנים מחזיק את תיק הנוער. לזכותם נזקף השקט בעיר בימי הפורים, ובשאר ימות השנה, הם בלמו את רוב הנשירה בעיר, וגם לאלו שנשרו רח”ל – נפתחו עבורם מסגרות מתאימות, כך שבהחלט תושבי העיר חייבים לו הכרת הטוב מהדרגה הראשונה.
אך גם בכל הצלחה יש עדין מה לשפר, ולצערנו – הנערים שלא הצליחו לשבצם בתוך המסגרות בעיר, מטילים את חתתם על תושבי העיר, כך שדי במבט אל רחובות גבעה A בשעות הלילה המאוחרות כדי להבין שהתופעה רחוקה עדיין מפתרון מלא. לצערם של התושבים – הנערים הללו נאספים בקולניות ליד חנויות לממכר המזון המהיר, האלכוהול והסיגריות.
והזעקה של התושבים – עולה השמימה.
העירייה: ‘נסגור עסקים’
לאחרונה שוב התעוררה התופעה, בעקבות מספר תקריות מדאיגות שאירעו בשעות הלילה ברחובות גבעה A והותירו שוב את התושבים חסרי אונים, מודאגים וחוששים לשלומם.
חבר מועצת העיר הרב דוד שפיצר, אשר העניינים הרוחניים בעירנו בוערים בקרבו, והוא פועל רבות בכלל התחומים, ביניהם בעניין מזהירי השבת – פעל מול העיריה כדי שזו תתחיל לאכוף את חוקי העזר העירוני כלפי כלל בעלי העסקים הפותחים את העסקים שלהם במוצאי שבתות.
ואכן, בדיקת ‘שערים’ מגלה כי העירייה התחילה לפני כשלושה חודשים לאכוף את סגירת החנויות, באמצעות התרעות כלפי בעלי העסקים שלא יפתחו כלל את העסקים במוצ”ש. העירייה שלחה אליהם פקחים עם דוחות בסך 3,600 שקלים. אלא שמעיון בחוק העזר העירוני אנו מגלים, כי אין שום הגבלה לבעלי מסעדות וחנויות לממכר אוכל לפתוח את העסקים.
בשעתו פנינו אז לראש העירייה מאיר רובינשטיין, כאשר בתחילת השיחה איתו, הדגשנו את חשיבות המאבק שלו בנוער הנושר, הגורם למטרד רב לתושבי השכונות. אך ביקשנו לדעת מהיכן נשאבת הסמכות לפקחי העירייה לאכוף חוק שבכלל לא קיים? שנית, הקשינו, מי אומר שהפתרון הוא יעיל? לדעת רוב בעלי העסקים שעימם שוחח ‘שערים’ – עולה כי עצם הסגירה של העסקים במוצ”ש לא תפתור את הבעיה, וזה כמו בניית בית החולים מתחת לגשר, חוץ מהנזק הגדול שייגרם לבעלי העסקים. לדעתם יגרם נזק חינוכי יותר גדול, כאשר תושבי העיר יצטרכו לצאת במוצאי השבתות למקומות מרוחקים כגון צור הדסה והקניונים הקרובים לעיר שאז הנזק פי כמה וכמה. ומה יענה האב או האם לילד או בת שרוצים בסך הכל לקנות אוכל?
פתרון חלופי
לנוכח הדברים שהפנינו לראש העיר – רובינשטיין זימן ללשכתו נציגות של בעלי העסקים, ולאחר חישוב הדברים הוחלט על דרך אחרת לטיפול בתופעה. הפתרון: סגירה מוחלטת של כל העסקים בשעה 23:00 במוצ”ש, כאשר בעל עסק שיפר הוראה זו ייקנס. יש לציין שכבר בשבוע שעבר חילקו מטעם העירייה התראות לבעלי העסקים.
הפתרון הוא לא קל, אבל בין הברירה של סגירת העסקים לגמרי במוצ”ש, לבין לאכוף את שעות הסגירה – הפתרון הראשון הוא הרבה יותר הגיוני והרבה יותר ומתחשב, בהינתן העובדה שמדובר במהלך זמני, ושזהו רק חלק מתוכנית כוללת למיגור התופעה בעיר, מתוך תקווה שהעירייה תקציב למאבק הזה משאבים ותטפל נקודתית במקומות המיועדים.
כמו כן, בעלי העסקים שעימם שוחח ‘שערים’ מקווים שבימות הקיץ יתארך זמן הסגירה לקראת חצות. בעלי העסקים אף מבקשים, שהעירייה תאכוף את החוק באופן אחיד על כלל בעלי העסקים. אחרת, הם אומרים, מדובר באכיפה בררנית.
האחריות של העסקים
יודגש, כי בעלי העסקים נדרשים לעשות כל מה שהם יכולים כדי שלא ייצאו על ידם מפגע או הפרעה לשכנים. צריך לזכור, כי אף בעל עסק אינו יכול לפטור את עצמו מאחריות לרעש או לבלגן שנגרמים סביב חנותו – רק בתואנה שפרנסתו חשובה. טענת שני הצדדים הגיונית, בתנאי שבסופו של דבר ייצא פתרון מוסכם שימגר את המטרד מחד, ולא יגרום נזק כלכלי לעסקים מאידך.
מהסיבה הזו, חשוב מאוד שבעלי העסקים יהיו ערניים, ישתפו פעולה עם הגורמים האחראים, ולא יהססו להתקשר למשטרה ולהתלונן בכל מקרה של גרימת הפרעה לציבור או רעש בלתי חוקי. לצד הרצון להתפרנס – עליהם להטות אוזן קשבת לשכנים הסובלים.
ולצד כל זאת – לא תזיק תפילה חמה שהנוער הזה, נשמות יהודיות יקרות שבאות מבתים טובים וחשובים – יחזרו בתשובה שלמה וישובו למוטב.