רפורמת המחירים בתחבורה ציבורית: מה ההשפעה על תושבי ביתר?
יעקב מרגליות
ביום האחרון התייקרו תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית בישראל בעשרות אחוזים. מחיר נסיעה בודדת זינק משישה לשמונה שקלים, ומנויים חודשיים עלו אף הם. אך מנגד, מערכת הנחות חדשה אמורה להפוך את התחבורה הציבורית לזולה יותר עבור הרוב המוחלט של הציבור בישראל – במיוחד משתמשים קבועים, בהם הציבור החרדי.
ההתייקרות החדשה נקבעה כחלק מהסכם בין משרד התחבורה למשרד האוצר, שנועד למנוע קיצוץ של כמעט 770 מיליון שקלים בתקציב התחבורה. אך המשרד ניצל את ההזדמנות לעצב מחדש את מדיניות המחירים, תוך יישום מה שהם מכנים ‘צדק תחבורתי’.
במסגרת הרפורמה, יזכו כ-80% מכלל אזרחי ישראל ו-99% מהציבור החרדי להנחות משמעותיות. כל תושב המתגורר באזורים המדורגים בדירוג סוציו-אקונומי 1-5 יקבל הנחה של 50% על מנוי חודשי. צעירים בגילאי 18-26 יזכו להנחה של 33%, ואזרחים ותיקים יקבלו פטור מלא מתשלום כבר מגיל 67, במקום מגיל 75 כפי שהיה עד כה.
כמובן, ביתר עילית נמנית על היישובים בעלי המדרג הסוציו אקונומי הנמוך ביותר, ולכן יזכו תושבי העיר בהנחה של חמישים אחוזים.
מבדיקה שערכנו עולה כי מחיר נסיעה בודדת למרחק של עד 15 ק”מ יעלה מ-6 ל-8 שקלים, אך אדם שיטעין מנוי חודשי לאזור 1 (עד 40 ק”מ) עם הנחה של 50%, ישלם רק 69.5 שקלים לחודש, במקום 139 שקלים. כלומר, כשמונה נסיעות בודדות בלבד.
“זו לא עוד רפורמה, זו מהפכה של ממש”, הסביר לאחרונה סגן השר במשרד התחבורה ר’ אורי מקלב מיהדות התורה. לדבריו, “הרפורמה משנה את כל התפיסה התחבורתית במדינה”.
הכוונה מאחורי המהלך
“אנחנו לא מעוניינים בנוסעים מזדמנים שמשתמשים בתחבורה הציבורית פעם בשבוע”, אומרים במשרד התחבורה. אנחנו רוצים לעודד מעבר מסיבי מרכב פרטי לתחבורה ציבורית”. לכן, מי שישלם את מחיר העליות במלואן הם דווקא הנוסעים המזדמנים. מי שנוסע בתדירות נמוכה – ישלם את המחיר המלא.
סגה”ש מקלב הדגיש כי הרפורמה מתקנת עוול היסטורי: “בשלב ההכנה לרפורמה הרשות החרדית הייתה שותפה למהלך כדי לשלב גם את הערים החרדיות, שנשארו עד כה מחוץ למסגרות ההנחה. זו פעולה חשובה שמביאה צדק תחבורתי”.
ביקורת על המהלך
הרפורמה לא נקייה מביקורת. במגזר הכללי נשמעות טענות על אפליה מובנית לטובת המגזר החרדי, שכמעט כולו ייהנה מההנחות. בעיתון הכלכלי ‘דה מרקר’ הופיעה כותרת ראשית אתמול (יום א’) לפיה 97 אחוז מהציבור החרדי זכאי להנחה משמעותית בציבור החרדי, ולנו לא נותר אלא לתהות: מדוע לא דאגו גם לשלושת האחוזים הנותרים…
בנוסף, אותם 20% מהאוכלוסייה שאינם זכאים להנחות – בעיקר תושבי אזורים מבוססים – ייאלצו לשלם את המחיר המלא המעודכן, גבוה בעשרות אחוזים מהתעריף הנוכחי.
אתגר נוסף הוא שההנחות אינן מופעלות באופן אוטומטי. הציבור חייב להטעין “פרופיל זכאות” בכרטיס הרב-קו. בפעימה הראשונה של הרפורמה שהחלה לפני מספר חודשים, רבים המשיכו לשלם מחיר מלא מכיוון שלא היו מודעים לתהליך הרישום הנדרש.
במשרד התחבורה מצפים לעלייה משמעותית בביקוש לתחבורה הציבורית בעקבות הרפורמה. “אנחנו נערכים להגברת השימוש בתחבורה הציבורית”, מסרו במשרד התחבורה. “בקרוב נתגבר את מערך התחבורה הציבורית בסכום של קרוב ל-350 מיליון שקלים”.