יעקב מרגליות
האירוע הביטחוני החמור ביום חמישי האחרון, שבחסדי שמים הסתיים בניסי-ניסים – הציף את אחת התופעות המדאיגות שמתקיימות בעירנו. אנו ב’שערים’ נמנענו לאורך התקופה מלסקר את העניין, כדי שלא להפריע לפעולות שנעשו מתחת לפני השטח, אולם עתה, משהוצפה התופעה – אין מנוס מלתת לה ביטוי, במלוא החומרה.
מדובר, כמובן, בתופעה של עליית פלסטינים לאוטובוסים של ביתר עילית. כל משתמש בתחבורה הציבורית של ביתר מכיר את התופעה החמורה מבחינה בטחונית: פלסטינים עולים לקווי האוטובוס של ביתר, ויורדים בכניסה לעיר. כך מתאפשרים להם שירותי תחבורה לכפרי הסביבה.
בחלק גדול מהמקרים מדובר גם בהברחה בלתי חוקית, שכן לעתים מדובר בפלסטינים שאין להם אישורי כניסה לתוך הקו הירוק, והנסיעה בקווים של ביתר לכיוון ירושלים מאפשרת להם לחמוק מהצורך באישור בטחוני ומעריכת בידוק בטחוני. גם בשאר המקרים, האוטובוסים של ביתר מאפשרים לפלסטינים לעקוף את הצורך לחזור דרך המעבר הבטחוני בקבר רחל או בנתיב הל”ה, וליהנות מתנועה חופשית מהשטחים לירושלים ולהיפך. מיותר לציין את עומק הסיכון הבטחוני הכרוך בדבר. מי שזקוק היה להוכחה – קיבל אותה ביום חמישי האחרון.
‘מתריע מפני פיגוע’
לידי ‘שערים’ הגיעה תכתובת שניהל מ’, אחד מתושבי העיר, עם המשרד לבטחון לאומי לפני מספר חודשים. במכתבו התריע התושב באופן מפורש מפני התופעה ומסוכנותה: “בתקופה האחרונה”, כתב, “ישנה תופעה מסוכנת ביותר מדי יום, שערבים תושבי השטחים, ובמקרה זה תושבי הכפר חוסאן, עולים לתחבורה הציבורית והרשמית של חברת קווים מירושלים לביתר, ויורדים בתור העיר ביתר עילית. המשמעות היא שאותם בני מיעוטים נכנסים בסיוע הנהג לתוך ביתר, ללא כל בידוק בטחוני, שכן אוטובוסים (בניגוד למכוניות פרטיות) אינם נבדקים, כמדיניות, בכנסיה לעיר ביתר.
“מדובר”, מתריע התושב, “בתופעה מסוכת ביותר, מאחר ומדובר בערבים תושבי השטחים – תושבי הכפר חוסאן הכפר שנכנסים חופשי לתוך העיר ביתר. חמור יותר: נהגי האוטובוס לא מביאים לידיעת השומר בכניסה לביתר שעל האוטובוס נמצאים בני מיעוטים תושבי השטחים. זאת ועוד – הם מאפשרים להם להיכנס לעיר ביתר באופן חופשי”.
התושב כותב: “ליתר פירוט ותיעוד המצו”ב – התאריך 27.1122 (היום). קו 226 מירושלים לביתר. השעה 16:12. האוטובוס עוצר בתחנה בגילה ומעלה נוסעים ערבים תושבי השטחים – הכפר חוסאן – על אוטובוס שמלא בנוסעים. בהמשך, האוטובוס נכנס לעיר ביתר ללא כל בידוק בטחוני, כמו כל האוטובוסים שכמדיניות לא נבדקים, והערבים תושבי חוסאן יורדים חופשי בתוככי העיר. מצו”ב תיעוד של תושבי חוסאן עולים בגילה על האוטובוס ותיעוד כשהם יורדים בעיר ביתר.
“אני מתריע מראש מפני הפיגוע הבא בתוככי העיר ביתר ומקש את טיפולכם המיידי. אציין כי זהו מקרה שלישי שאני מפנה אליכם עם פרטים ותיעוד, ולא מקבל מענה, והנושא עובדתית לא מטופל”.
לאחר כמה פניות חוזרות ונשנות, קיבל התושב מכתב תגובה מהגב’ רוויטל עובדיה גיספאן, מרכזת פניות ציבור במשרד לביטחון הפנים. לדבריה, “סוגיית המערבים בהתייחס לציר העובדות כפי שציינת בפנייתך – נתונה בידי מחוז ירושלים, החטיבות הצבאיות ומנהלת המעברים. יחד עם האמור, לעניין כניסת בני מיעוטים לעיר ביתר עילית, ככל שאין איסור או מניעה בדין – אין סמכות למנוע את הכניסה. בהתייחס לסוגיית הבידוק – ככל ועולה חשד ניתן לפתוח אירוע במוקד 100 של המשטרה”… אנו מודים לך על דאגתך”.
משנים את המדיניות
‘שערים’ שוחח עם קב”ט ביתר, מר שלמה בן חיים, כדי להבין כיצד מטופלת התופעה המסוכנת.
האם נעשות פעולות כדי למנוע את התופעה של עליית פלסטינים לאוטובוסים של ביתר?
“בנוגע לעצירה במקומות לא מוכרזים מחוץ לעיר – תופעה שהייתה קיימת בעבר – פעלנו מול חברת קווים, והתופעה נעצרה כליל. בעניין התופעה עצמה, אנו פועלים כבר כמה חודשים מול מערכת הביטחון ומשרד התחבורה כדי לעצור את התופעה. יש בעיה מצד החוק לא לאפשר למישהו לעלות על האוטובוס.
“פעלנו מול הגורמים המקצועיים, והעיריה פועלת מול הגורמים הפוליטיים. רק ביום חמישי בבוקר – ממש כמה שעות לפני הפיגוע – פנה ראש העיר לשרת התחבורה הגב’ מירי רגב כדי שתפעל לעצור את התופעה. אינני יודע להגיד לך אם מספיקה הנחיה של משרד התחבורה או של מערכת הביטחון, או שצריך לחקוק עבור זה חוק נפרד”.
לאחר האירוע ביום חמישי יש הוראות חדשות?
“כן, כל אוטובוס עובר בידוק ביטחוני בכניסה, במטרה לוודא שאין כניסה של תושבים מהשטחים לעיר”.
ומה ניתן לעשות מצדכם לעצירת התופעה?
“מצידנו כמערכת הביטחון העירונית, אסור לפועלים לעלות על האוטובוס. הם חייבים לעבור חזרה לשטחים רק דרך מעברים רשמיים, שזה מעבר 300 בקבר רחל, או מעבר נחושה בדרך הל”ה. לכן ההוראה שלנו מיום שישי האחרון היא לעכב כל פועל שעולה על האוטובוס. אנו מעבירים אותו לתחנת המשטרה, ופועלים מול המנהל האזרחי לעדכן שהפועל לא עבר חזרה דרך המעברים”.
מה אמור לעשות תושב שרואה פלסטיני על האוטובוס?
“להתקשר למוקד ולדווח. אם אנחנו יודעים שיש פועל פלסטיני על האוטובוס אנו פועלים אחרת. מה שחשוב הוא לא להיכנס לפאניקה”.